joi, iunie 13, 2024
24 C
Craiova

Parchetul European, percheziții în România și Franța într-un dosar de fraudă cu fonduri europene. Oltul, pe lista județelor în care s-a descins

O fraudă cu fonduri europene cu un prejudiciu de 30 milioane euro este investigată de către Parchetul European (EPPO). Marți, 16 mai 2023, au fost efectuate 40 de percheziții în România și Franța. În România, anchetatorii au descins în: Bucureşti, Alba, Arad, Cluj, Constanţa, Hunedoara, Iaşi, Mureş şi Olt, scrie Agerpres. Descinderi s-au făcut și în Roquebrune-Cap-Martin, în sudul Franţei.

În această cauză se investighează o metodă de a furniza scrisori de garanție false beneficiarilor de fonduri UE, prin care se pretindea asigurarea proiectelor împotriva eventualelor daune.
„Din cercetări a reieșit că, în perioada 2020 – 2023, în cadrul mai multor proiecte care beneficiază de finanțare UE, ar fi fost emise mai multe scrisori de garanție de către bănci fictive sau entități financiare, care nu ar fi dispus de numerarul necesar pentru acoperirea daunelor asigurate.

În special, o bancă fictivă, care ar opera în Insulele Comore, ar fi emis scrisori de garanție prin care ar fi asigurat autorităților publice din România plata unor sume, în valoare totală de aproape 20 de milioane de euro.

În mod similar, instituțiile financiare, care ar opera în Cehia, Letonia și Spania, ar fi emis scrisori de garanție pentru a fi utilizate în România, fără a avea dreptul de a face acest lucru și fără fondurile necesare pentru acoperirea daunelor asigurate”, conform Poliției Române.
Conform precizărilor EPPO, mai scrie Agerpres, scrisorile de garanție sunt necesare câștigătorilor contractelor finanțate din fonduri UE, documentul emis de o instituție bancară fiind folosit ca o garanție de bună execuție. În cazul în care serviciile nu sunt prestate corect de către cel care a câștigat proiectul, instituția bancară se obligă să plătească valoarea garanției. De asemenea, în situația în care beneficiarul fondurilor primeşte un avans, acesta trebuie să depună şi o scrisoare de garanţie către autoritatea contractantă, asigurând recuperarea avansului. În cazul investigat de EPPO, se presupune că suspecţii ar fi emis scrisori de garanţie în numele unor entităţi financiare fictive sau cu resurse financiare fictive. În schimbul eliberării scrisorilor de garanţie, suspecţii ar fi încasat sume importante de bani, pe care le-ar fi folosit în interes propriu, mai scrie Agerpres.

Ultimele stiri

CE SURPRIZĂ! „Zeița de la Montreal”, sfaturi pentru „tricolore” înainte de JO

Nadia Comăneci a ținut să le încurajeze personal pe fetele din lotul național de gimnastică înaintea competiției supreme de...

Mai multe articole din aceeasi categorie