marți, ianuarie 19, 2021
-6.1 C
Craiova

Pee-See-Dee… Unde este PSD?

Autor: Tudor ARTENIE

PSD este în opoziție, ar putea comenta fanii social-democrați, supărați pe bună-dreptate pe tabla de șah a politicii. Adică, să ieși pe primul loc în competiție, dar pe podium să se cocoațe alții…

Pentru președintele Iohannis, PSD a fost personificarea răului.

Așa că a tunat și fulgerat perfect neconstituțional și și-a construit o majoritate și un guvern așa cum și-a dorit. PSD nu mai este la butoane, dar cel mai interesant lucru care se întâmplă cu acest partid este că pare să nu mai fie nicăieri. O să spuneți că PSD e pe Facebook și la televiziunile prietene. Așa o fi!… Dar PSD este în parlament și are cel mai mare număr de senatori și deputați dintre toate partidele. De ce nu se vede?

E simplu, când există o majoritate, opoziția e inutilă.

Cu excepția nevoii de 2/3 din voturi pentru anumite legi, opoziția în România poate pleca la plimbare. Iar cu excepția câtorva parlamentari care au robustețe politică, și în PSD sunt multe personaje cărora plimbarea le face mult mai bine decât activitatea politică. Habarniști de profesie există în toate partidele, iar dacă la putere se văd politicienii care guvernează, iar ceilalți nu, în opoziție nu se mai vede nimic.

Ce ar putea face opoziția ca să se vadă?

Contrar opiniei politicienilor slab-pregătiți, opoziția nu presupune exclusiv critica puterii. Sunt pline paginile de Facebook (vă spuneam că viața s-a mutat pe platforma de socializare) de criticile care mai de care mai colorate și mai violente ale celor care trăiesc bine pe banii noștri în condițiile în care ar putea să stea acasă. Neplătiți, că sunt inutili. Parcă e concurs de cuvinte aruncate cu vâna unui păun care își desface coada…

Opoziția presupune construirea unei alternative.

Pentru asta, PSD ar trebui să-și cultive gânditorii (nu păunii intens colorați!) și să pună ceva pe masă. Ar trebui să își facă o agendă politică, să citească ce fac colegii lor din alte țări europene, să lase indignarea și să muncească serios. O fi bună cafeaua prin cantinele parlamentului, dar mai bun ar fi un curs de …limbi străine! Cum ar putea citi despre colegii lor din alte țări dacă sunt limitați doar la limba română?

George Simion spunea că PSD este prizonierul președintelui.

Nu chiar cu cuvintele acestea, dar liderul AUR a spus un lucru care pare, într-adevăr, evident. Prin tot ce (nu) fac, social-democrații doar întăresc puterea puterii, ca să zic așa. Mai simplu spus: dacă ei sunt doar pe Facebook și cântă o singură arie, ceilalți, cei din arcul puterii, sunt unde trebuie, fac ce trebuie și ce le servește. Și în comisiile parlamentare, și în guvern, și în companiile statului. Oriunde.

Englezii au creat cu mulți ani în urmă „guvernul din umbră”.

Un guvern al opoziției. Cu miniștri care fac politici publice. OK, le fac din umbră, dar muncesc ceva. Când un ministru adevărat spune ceva, ministrul „din umbră” îl combate. Cu argumente, nu cu propoziții sforăitoare. PSD ar putea face un exercițiu asemănător. Iar un ministru „din umbră” ar putea răspunde la întrebarea de ce se scumpește factura la energie electrică atunci când piața se liberalizează? Dar nimeni nu știe să răspundă la o astfel de întrebare. Și nici nu este interesat careva să caute un răspuns.

Așa că întrebarea care dă titlul acestui articol are un răspuns extrem de simplu: PSD este pe Facebook. Adică, nicăieri!

Ultimele stiri

Maia Sandu, discuție cu Laura Codruța Kovesi despre corupția din Moldova

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se află la Bruxelles unde are o serie de întâlniri cu comisari europeni. A...

Mai multe articole din aceeasi categorie