joi, februarie 25, 2021
4.8 C
Craiova

Pensiile speciale ale parlamentarilor. O poveste fără sfârșit

Mai mulți parlamentari USR-PLUS au anunțat, după ce inițiativa lor de eliminare a pensiilor speciale din august, anul acesta, nu a trecut de parlament că demisionează înainte de încetarea oficială a mandatului. Parlamentarii din această alianță – și nu numai ei – spun că dacă nu își duc mandatul până la capăt, nu vor beneficia de pensie specială.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, alături de alți colegi din PSD, că va face același lucru, așa cum a făcut și „în mandatul precedent”.

Liberalii, prin vocea premierului Ludovic Orban, desființează inițiativa demisiilor pe final de mandat, acuzând PSD de propagandă ieftină. Deputatul Florin Roman a cerut la rândul său să se convoace Parlamentul pentru a constata demisiile celor din USR-PLUS. Dan Barna i-a răspuns că demisiile sunt cu data de 18 decembrie, nu de azi, și i-a acuzat pe liberali că vor scoaterea din parlament a deputaților și senatorilor USR-PLUS.

Ce spune legea?

Legea spune că dacă nu ai un mandat dus până la capăt, nu ai dreptul la această pensie. Dar dacă ai un mandat, vei primi pensie. Apoi se va adăuga la cuantumul acesteia și fracția stabilită pentru perioada celui de-al doilea sau al treilea mandat.

Dar mai există un „detaliu”: primești această pensie doar dacă o soliciți! Exercițiile de imagine cu demisii simbolice devin astfel inutile.

Propunerea premierului

Pe de altă parte, Ludovic Orban propune aleșilor o soluție mult mai simplă. El i-a propus lui Marcel Ciolacu să convoace Birourile Permanente Reunite. Astfel, „împreună să adoptăm unul dintre proiectele de lege, prin care să propunem modificarea legii privind statutul deputaților și senatorilor, în sensul abrogării articolului 49, astfel încât să nu mai beneficieze niciun parlamentar sau niciun fost parlamentar de pensie specială.”

Pensiile parlamentarilor nu trebuie confundate cu pensiile militarilor sau magistraților.

În tevatura creată în aceste zile fierbinți de campania electorală, subiectul „pensiilor speciale” se ascute tot mai mult. Dar este nevoie de mult mai multă limpezime în jurul acestei sintagme care naște atâtea reacții de indignare publică.

Pasul cel mai important în limpezirea apelor îl reprezintă detașarea pensiilor parlamentarilor de cele ale militarilor sau magistraților (pensii de serviciu). Menținerea confuziei nu face decât să sporească neliniștea electorilor. Iar menținerea acestei confuzii este fără îndoială intenționată. Doar este campanie electorală…

Ultimele stiri

Crește numărul infectărilor cu Covid-19 în rândul copiilor

Analiza de situație privind evoluția epidemiei publicată ieri de Institutul Național de Sănătate Publică arată  o tendință de creștere...

Mai multe articole din aceeasi categorie