sâmbătă, aprilie 17, 2021
2.2 C
Craiova

Personalul medical și din învățământ, prioritar la vaccinare

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, a anunțat ieri că numărul total de doze recepționate în România, la data de 16 februarie, este de 1.560.509 doze, dintre care au fost administrate 1.151.112 doze. Stocul existent în 16 februarie era de 262.876 de doze la nivelul centrelor regionale de stocare.

În urma analizei datelor de eficiență a vaccinării împotriva COVID-19 în etapa 1, adresată lucrătorilor din sistemul medical și social, din cele aproximativ 250.000 de persoane eligibile pentru etapa 1,  pînă la 14 februarie 2021 erau vaccinate cu două doze 89,96% dintre acestea, respectiv, 98,84% cu o singură doză.

Încep să se vadă beneficiile vaccinării

În ceea ce privește impactul vaccinării în cadrul acestui grup populațional, poate fi observată, în ultimele patru săptămâni, o scădere substanțială a ratei de incidență a cazurilor de COVID-19, cu peste 87,7%, ceea ce înseamnă beneficii substanțiale în reducerea infecției cu SARS-Cov-2 în rândul lucrătorilor din sistemul medical și social.

În ceea ce privește beneficiile vaccinării persoanelor internate în centrele medico-sociale și rezidențiale, din cele aproximativ 49.000 de persoane eligibile care doresc să se vaccineze, din rândul beneficiarilor din aceste centre, incluzând pe lângă persoanele internate și personalul de îngrijire, până la data de 14 februarie au fost vaccinate cu două doze de vaccin 56,45% dintre acestea, respectiv 86,67% cu o singură doză. În ceea ce privește impactul vaccinării în rândul acestei categorii de persoane, observăm o reducere cu peste 65% a numărului de cazuri de îmbolnăvire prin COVID-19 în ultimele patru săptămâni.

Vaccinarea personalului medical

Un al aspect important menționat de Valeriu Gheorghiță a fost legat de prioritizarea personalului medical din etapa 1, care, din diverse motive, nu a fost încă vaccinat. Marea parte a centrelor de vaccinare prevăzute în etapa 1, adică cele 269 de centre, urmează a fi închise după finalizarea rapelului. Deja au fost închise 42 de centre, ceea ce înseamnă că lucrătorii din sistemul medical şi social rămân o prioritate din punct de vedere al vaccinării împotriva COVID-19. Ca atare, unitățile angajatoare, unitățile medicale vor solicita Direcțiilor de Sănătate Publică a municipiului București și din fiecare județ arondarea personalului propriu nevaccinat la un centru de vaccinare funcțional de pe raza județului respectiv, așa încât aceste persoane se pot vaccina la centrele de vaccinare la care sunt arondate, fără programare în platforma informatică, cu condiția ca angajatorul să informeze centrul de vaccinare cu 72 de ore anterior datei la care angajații doresc să se vaccineze și să pună la dispoziția centrului de vaccinare lista nominală a respectivilor angajați.

Vaccinarea personalului din învățământ

Un alt aspect important avut în vedere este vaccinarea cu prioritate a personalului din sistemul de educație, din învățământ. „Încercăm să punem în practică vaccinarea cu prioritate a personalului din învățământ, ceea ce include tot personalul din creșe, tot personalul din grădinițe și cadrele didactice din școala primară, gimnazială, licee și cadrele didactice din sistemul de învățământ universitar. Această etapă va fi realizată cu ajutorul echipelor mobile de vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță, menționând că acest scenariu nu este încă definitivat. Probabil, vaccinarea cu echipe mobile se va efectua

  • în casa corpului didactic din fiecare județ, unde se asigură vaccinarea personalului din sistemul de învățământ preuniversitar,
  • în centre de vaccinare organizate în cadrul universităților, spaţii aferente universităților în judeţele în care avem aceste universităţi în activitate.

Vaccinarea în județele cu rată mare de infectare

Un alt lucru menționat de Valeriu Gheorghiță a fost  legat de vaccinarea cu prioritate a persoanelor eligibile, conform strategiei din județele în care se înregistrează o incidență cumulată crescută a cazurilor de COVID-19.

Strategia națională de vaccinare împotriva COVID-19 prevede, printre alte criterii medicale, și criteriul epidemiologic, care permite alocarea cu prioritate a vaccinurilor în județele care înregistrează o creștere disproporționat de mare a ratei de incidență cumulată a cazurilor de COVID-19 față de media națională. „Urmează să se definească acest prag de incidență de la care luăm în calcul atribuirea cu prioritate a acestor vaccinuri, să definim, de asemenea, perioada pentru care trebuie să înregistrăm această creștere, moment în care se declanșează un mecanism prin care vor fi organizate centre de vaccinare sau vor fi deschise noi linii de vaccinare în județul respectiv, pentru a crește și a accelera campania de vaccinare în județele afectate”, a mai spus Valriu Gheorghiță.

Ultimele stiri

Ajutor de stat pentru viticultori: 500 de euro pe hectar

Președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu (PSD Olt), a anunțat că a fost aprobată în plen...

Mai multe articole din aceeasi categorie