Breaking News

Publicatie administrata editorial de Cristi Giambasu

Pesimismul pune stapanire pe companiile din Marea Britanie cu cateva luni inainte de Brexit! Sondajul care produce teama in mediul de afaceri londonez!

Compania de consultanta Deloitte a publicat un sondaj in care managerii firmelor importante  din Marea Britanie au fost intrebati cat de optimisti sunt in fata intrarii efective in vigoare a Brexitului la 29 martie 2019. Doar 13 % dintre acestia au declarat ca sunt optimisti in privinta unui mediu de afaceri favorabil o data cu iesirea Marii Britanii din Uniune Europeana.

Procentul a scazut drastic fata de ultimul sondaj similar care a fost facut in iulie si in care 24 l suta dintre manageri se declarau optimisti.

Mai mult, 79% dintre managerii intervievaţi au spus că se aşteaptă se se confrunte cu un mediu de afaceri nefavorabil după 29 martie 2019, cu patru procente mai mulţi faţă de sondajul din iulie. ‘Cu siguranţă că directorii financiari sunt acum mai pesimişti cu privire la efectele Brexitului‘, afirmă directorul economic al companiei Deloitte, Ian Stewart, care a precizat că în cadrul sondajului au fost intervievaţi 95 de responsabili cu poziţii importante în mediul de afaceri, dintre care 18 reprezintă companii incluse în indicele FTSE-100 al bursei de valori din Londra.

Britanicii ar putea iesi din UE fara niciun acord 

Sondajul semnalează de asemenea că societăţile britanice sunt preocupate şi de posibilitatea ca Marea Britanie să iasă din UE fără niciun acord cu blocul comunitar privind relaţiile viitoare. După 29 martie 2019 se va intra într-o perioadă de tranziţie post-Brexit ce va dura până la finele anului 2020, pentru ca mediul de afaceri să se poată adapta noului context economic. Însă dacă părţile nu vor reuşi să depăşească divergenţele ce încă le separă – respectiv situaţia frontierei nord-irlandeze şi relaţiile economice viitoare – şi se va ajunge la un Brexit fără niciun acord, atunci şi această perioadă de tranziţie este incertă.

Guvernul condus de Theresa May a propus blocului comunitar să fie menţinute la capitolul comerţului cu bunuri relaţii strânse cu UE (nu şi în comerţul cu servicii), aceasta fiind în opinia Londrei şi cea mai bună opţiune de a menţine deschisă frontiera dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, propunere respinsă însă de europeni, care consideră că astfel ar fi afectată integritatea pieţei unice europene.

Articole asemanatoare

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of