marți, ianuarie 26, 2021
2.9 C
Craiova

Pestă porcină africană în 40 de județe: carnea de porc se va scumpi

Conform unei actualizări realizate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) privind situația pestei porcine africane (PPA), în România această boală este prezentă acum în 40 de județe.

Dintre acestea, în 36 de județe sunt afectați de virusul PPA atât porcii domestici cât și mistreții, în 2 județe sunt afectați numai mistreții, iar în alte 2 județe sunt afectați doar porcii domestici. Crescătorii de porci avertizează că, în aceste condiții, carnea de porc autohtonă se va scumpi.

În prezent sunt active un număr de 541 de focare PPA. În prima parte a lunii octombrie au fost înregistrate 41 focare noi, din care următoarele sunt în Oltenia:

Dolj – 1 focar;

Gorj – 2 focare;

Olt – 1 focar;

Vâlcea – 1 focar.

De asemenea, au fost stinse 26 focare PPA, din care 20 în Oltenia:

Dolj – 18 focare;

Olt – 1 focar la o exploatație comercială;

Vâlcea – 1 focar.

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 3.925 cazuri la mistreți în 38 de județe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor.

Situația cazurilor pozitive la mistreți în Oltenia se prezintă astfel:

–        Dolj – 31 mistreți găsiți morți și 32 mistreți vânați;

–        Gorj – 47 mistreți găsiți morți și 48 mistreți vânați;

–         Mehedinți – 38 mistreți găsiți morți și 7 mistreți vânați;

–        Olt – 4 mistreți găsiți morți și 11 mistreți vânați;

–        Vâlcea – 111 mistreți găsiți morți și 11 mistreți vânați.

Virusul pestei porcine africane este foarte contagios, poate fi răspândit prin contact direct cu porci infectați, fluide biologice provenite de la porcii contaminați și prin contact indirect prin intermediul echipamentelor agricole, camioanelor sau oamenilor care au venit în contact cu animalele bolnave. Din analiza anchetelor epidemiologie efectuate în focarele active, transmiterea bolii a fost făcută prin nerespectarea măsurilor de biosecuritate și a restricțiilor de mișcare ale animalelor, administrarea în hrana suinelor a resturilor alimentare.

În imagini sunt prezentate focarele de PPA, cele albastre fiind focare active la porci domestici, iar cele portocalii, la porci mistreți.

Ultimele stiri

UE cere intensificarea vaccinărilor, testărilor și combaterea pandemiei

Comisia Europeană îndeamnă statele membre să intensifice campania de vaccinare, să recomande în continuare respectarea distanțării fizice și abținerea...

Mai multe articole din aceeasi categorie