Planul de redresare al UE favorizează țările bogate

Grupul de la Vișegrad

Planul propus de Comisia Europeană pentru relansarea economiei UE nu mulțumește pe toată lumea. Unul dintre instrumentele planului este fondul european de 750 de miliarde de euro. O parte este reprezentată de subvenții – 500 de miliarde de euro – iar restul de 250 de miliarde vor fi obținute din credite.

Planul favorizează statele bogate din UE

Țările din Grupul de la Vișegrad – Cehia, Slovacia, Polonia și Ungaria – cer revizuirea planului, considerând că acesta favorizează țările dezvoltate din UE. Premierul maghiar Viktor Orban spune că Portugalia va beneficia de finduri mai mari cu 30% decât Ungaria, deși cele două țări au populații asemănătoare ca număr.

Șefii statelor din Grupul de la Vișegrad s-au întâlnit în cadrul unui summit organizat în orașul Lednice, Cehia.

Premierul ungar Viktor Orban a spus că atitudinea Ungariei faţă de planul european de relansare este în esenţă pozitivă. Dar, în forma actuală, planul este discriminator faţă de statele mai sărace ale Uniunii Europene.

Statele bogate ale UE ar urma, conform planului propus de Comisia Europeană, să primească mai multe fonduri decât cele mai sărace, a insistat Orban. El a cerut revizuirea acestei perspective și modificarea planului.

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a cerut ca banii să fie distribuiți echitabil. El a insistat pe ideea că statele mai puternice economic trebuie să participe cu mai multe resurse financiare. Asupra acestui aspect a insistat și premierul ceh, Andrej Babis.

Comisia Europeană atrage atenția că fondurile vor putea fi accesate doar dacă statele sunt coerente în ceea ce privește reformele economice interne. Acestea trebuie racordate la direcțiile de dezvoltare agreate de UE, cu accent pe politicile de mediu (Green Deal).

Planul va deveni funcțional doar după aprobarea fiecărui stat. Până atunci, vor fi mai multe runde de negocieri. În zilele de 18 și 19 iunie va avea loc un prim summit online.

Articole asemanatoare