sâmbătă, august 13, 2022
21.2 C
Craiova

PNL – 32%, PSD – 27%. Sondaj despre alegerile locale

Ultimul sondaj CURS arată o diferență de doar 5 procente între principalii actori politici, PNL și PSD. Sondajul a fost realizat în perioada 14-29 mai 2020.

Într-un sondaj anterior (4-14 mai), liberalii erau tot la 32 de procente, dar social-democrații la 29. PSD a pierdut 2 procente. Singura modificare față de sondajul precedent este cea a procentelor ProRomânia, care au crescut cu un punct.

În sondaj se anticipează că 7 partide vor trece pragul electoral de 5%

Cele 7 partide sau alianțe care vor trece pragul electoral sunt: PNL – 32%, PSD – 27%, Alianța USR-PLUS – 12%, Pro România – 7%, ALDE – 5%, PMP – 5% și UDMR – 5%.

Sondajul a fost realizat prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing) și are o marjă de eroare de +/- 3,13%.

Alegerile locale vor avea loc anul acesta, la sfârșitul lunii septembrie sau începutul lui octombrie.

Vă reamintim că PSD a încercat printr-un proiect de lege adoptat în parlament să mute în responsabilitatea legislativului stabilirea datei alegerilor. CCR a respins însă proiectul de lege adoptat de Parlament.

De asemenea, CCR a stabilit că prelungirea mandatelor aleșilor locali (care expiră în 21 iunie) nu poate fi adoptată prin ordonanță de către guvern. Acest lucru se poate face doar prin lege. Astfel, Parlamentul trebuie să adopte o lege până la finalul sesiunii parlamentare.

Bătălia în jurul stabilirii datei alegerilor este de fapt o confruntare între PNL – care dorește alegeri cât mai repede, pentru a nu se eroda periculor de mult la guvernare -, și PSD. Social-democrații vor alegeri cât mai târziu, mizând pe scăderea PNL.

Ultimele stiri

20 de trenuri electrice vor circula în România. Craiova este inclusă în rute

Autoritatea pentru Reformă Feroviară anunță, joi, deschiderea seriei achizițiilor de material rulant prin Planul Național de Redresare și Reziliență...

Mai multe articole din aceeasi categorie