vineri, februarie 26, 2021
16.5 C
Craiova

Poliția Locală Târgu Jiu ar putea fi desființată

Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a finalizat noua organigramă a instituției. El a anunțat o economie de un million de euro la buget, prin reducerea posturilor din Poliția Locală.

Astfel, din cele 13 posturi de conducere ale Poliției Locale, au fost păstrate numai cinci, între care trei șefi de birou. Totodată, 39 de angajați cu statut de funcționar public vor ocupa posturi de agenți de pază, ca personal contractual. A dispărut și postul de director adjunct. Actualul director interimar Florin Băluță, care ocupa prin concurs postul de director adjunct, va deveni șef al Biroului de Ordine Publică și Pază.

Poliția Locală Târgu Jiu are 137 de salariați, iar cheltuiala anuală cu salariile la Poliția Locală depășea un milion de euro.

„Putem merge până la desființare!”

Primarul Romanescu a explicat, pe pagina sa de Facebook, decizia luată și nu dă semne că ar da înapoi.

„Avem o nouă organigramă pentru Primăria Municipiului Târgu Jiu. Mulțumesc echipei care a depus o muncă titanică în ultima perioadă pentru această reorganizare. Am avut majoritatea voturilor asigurate de către consilierii PNL și de viceprimarul Gabriel Coica.

Cei de la PSD nu doresc această schimbare și vor ca primăria să funcționeze așa cum se obișnuia în vremurile în care dețineau puterea. De aceea au și votat împotrivă, fără a avea argumente.

Știu că există nemulțumiți și că cei care își pierd funcțiile de conducere încearcă să se folosească de ceilalți angajați, insinuând tot felul de scenarii, în speranța că vor putea bloca noua organigramă. Le spun de pe acum că nu vor putea face asta!

Avem o opțiune simplă și putem merge până la desființarea unor structuri, cum ar fi, spre exemplu, Poliția Locală, ale cărei atribuții pot fi preluate de structurile MAI.

Eu nu îmi doresc ca oamenii să-și piardă locurile de muncă, dar nici nu putem să punem interesele personale mai presus decât cele ale comunității! Alegerea este a dumnealor”, spune primarul.

Vecini și cumetri

Forma actuală a Poliției Locale Târgu Jiu datează de pe vremea fostului primar, Florin Cârciumaru. Surse din IPJ Gorj au declarat pentru euroolteniainfo.com că social-democratul și-ar fi angajat în Poliția Locală nu doar fini sau cumetri, ci și pe fiul secretarei sau vecinii de lângă casă. Marcel Romanescu a moștenit o structură stufoasă, pe care a mai încercat să o dimineze, fără succes însă. Conform legii, este nevoie de un polițist local la mia de locuitori, asta însemnând că Poliția Locală Târgu Jiu nu ar trebui să depășească, susțin aceleași surse, 90 de inși. Or acum sunt în jur de 140 care înghit bani serioși din buget, mai ales pe salarii. Mulți dintre ei sunt șefi, deci și veniturile sunt compatibile cu poziția. „Sunt inspectorate de poliție care au un singur serviciu de ordine publică la nivel de județ. Și ei au 6 șefi de serviciu… Romanescu are dreptate”, au mai precizat cei din IPJ. Pe de altă parte, cei din jurul primarului spun că de câte ori era nevoie de un polițist local undeva, nu aveai pe cine să chemi, că sunt numai șefi.

Coloana Infinitului, păzită de funcționari publici

„La noi toți sunt funcționari publici. Vă dați seama? Coloana Infinitului este păzită de funcționari publici, să nu fie zgâriată. Supărarea lor e că li se taie norma de hrană, care e acordată prin hotărâre de Consiliu Local, și înseamnă 1.100 de lei pe lună de persoană. Sunt nemulțimiți evident cei din birouri, care îi întărâtă și pe restul. Dar va fi o restructurare prin care anumite posturi vor fi desființate. Această măsură este inclusă în noua organigramă a primăriei. Ei dacă vor ataca în instanță aceste schimbări, vor ataca noua organigramă cu totul, ceea ce duce la un blocaj. Or primarul nu va accepta acest lucru și va fi nevoit să desființeze Poliția Locală de tot. Să sperăm că nu se va ajunge aici. Dar dacă se va ajunge, nu o să fim noi singurul oraș fără poliție locală, mai sunt… MAI-ul va trebui să găsească soluții să asigure liniștea și ordinea publică”, au declarat pentru euroolteniainfo.com surse din primăria Târgu Jiu.

Băluță, Poliția Locală: Sindicatele ne vor sprijini

Polițiștii locali sunt supărați pe cele decise de primar, mai ales că nu înțeleg unde au greșit. În contextul pandemiei și al deficitului de personal din Ministerul de Interne, ei au fost la datorie. „Este atributul primarului să stabilească noua organigramă. Cel mai probabil, colegii nemulțumiți vor fi sprijiniți de sindicate să facă pașii legali… Au făcut sacrificii ca să ajungă aici, cu toții am dat examene, este un statut pe care l-am obținut conform legii. Posturile de conducere au fost înființate legal. Noi ne vom vedea în continuare de treaba noastră. Suntem de 15 ani în slujba cetățenilor din Târgu Jiu. Sigur că există loc și de mai bine, dar unde nu e valabil acest lucru? În orice instituție. Ideea e că nu poți face economie desființând funcționarul public clasa a treia și făcându-l agent de pază… Venitul e cam același. Unde e economia? Oamenii sunt nemulțumiți și vor urma calea legală”, a declarat pentru euroolteniainfo.com Florin Băluță, cel care e acum la conducerea Poliției Locale Târgu Jiu.

 

 

 

Ultimele stiri

Polițiștii șpăgari de la Olt, ajutați de Curtea de Apel Craiova: flagrantul e respins!

Probele prin care era dovedit flagrantul în cazul celor patru polițiști șpăgari de la Poliția Rutieră Olt au fost...

Mai multe articole din aceeasi categorie