luni, iunie 21, 2021
26.9 C
Craiova

Politicieni deformați online

Autor: Tudor ARTENIE

Mediul online este ca un acvariu pentru peștișori frumos colorați. Dacă peștișorii dau viață acvariului, mediul online este pentru unii oameni (mai ales pentru cei politici) un spațiu ideal pentru a se face că muncesc. Colorați ba în galben-albastru, ba în portocaliu-albastru, ba în roșu sau în auriu, peștișorii din parlamentul nostru au găsit în Facebook un veritabil loc de muncă. Singurul!…

Politicianul online e mai deștept și mai harnic decât alter-ego-ul său în carne și oase.

Atunci când Facebook a crescut suficient pentru a fi adoptat și de politicieni, analiștii mediului online și consultanții politici au spus că drumul dintre ales și alegător va fi mai scurt. Că politicianul va putea da socoteală cetățenilor în „timp real”. Sau că instrumentele digitale contribuie la creșterea spiritului democratic. Dar analiștii au pierdut din vedere  un „amănunt”: onestitatea nu ține de rețeaua de socializare, ci de caracterul celui care emite mesaje.

România are 329 de deputați și 136 de senatori.

Practic, avem un parlamentar la fiecare 40.000 de români. Germania are un număr mai mare de parlamentari – 709 – dar și o populație mult mai mare – 83 de milioane de oameni. În Germania, raportul este de un parlamentar la aproape 120.000 de cetățeni. În Franța, acest raport este de un parlamentar la peste 70.000 de cetățeni.

Suntem, cu alte cuvinte, foarte bine reprezentați. Dacă adăugăm numărul de aleși locali și județeni și numărul de secretari de stat sau directori numiți politic, vom vedea că densitatea de politicieni din România este printre cele mai mari din Europa. De ce nu se vede acest lucru și în progresul țării? Răspunsul nu poate fi decât unul singur: sunt nepricepuți!

Dacă urmărim conturile de Facebook ale politicienilor noștri, descoperim o activitate intensă. Dar aceasta este doar o imagine online!

În realitate, România se mișcă foarte greu. Managerii țării nu reușesc să se descurce pe mai niciun front. Suntem cam la toate capitolele printre ultimii din Europa. Lucru știut, de altfel, de toată lumea.

Cu toate acestea, o „plimbare” pe conturile de Facebook ale oamenilor politici români ni-i arată curajoși, deștepți, plini de inițiative, vorbitori de limbi străine, manageri de succes etc. Un acvariu plin de pești colorați, așa cum spuneam!…

Chiar dacă își controlează paginile de Facebook, prostia și aroganța se simt de la o poștă. Sau de la un click distanță.

Aroganța se vede cel mai bine din faptul că nu răspund întrebărilor incomode venite din partea alegătorilor. Nici la cele comode nu răspund prea ușor, dar la cele care deranjează nimeni nu primește vreun răspuns. Încercați să puneți întrebări legate de activitatea parlamentarilor care sunt membri ai diferitelor comisii. Pe cei de la agricultură să îi întrebați de irigații sau subvenții, iar pe cei de la cultură – de biblioteci, de exemplu. Nu veți primi răspunsuri. Sau, dacă e vreunul care catadicsește să răspundă, o va face evaziv. De ce? Așa cum spuneam, cu doar câteva excepții, habar nu au de domeniile lor de …competență!

Problema acestor peștișori colorați este că își închipuie că Facebook ține loc de cultură, inteligență lor competență. Nu ține!…

De aici, o frustrare generală a oamenilor din „România normală” care ar vrea să știe cum le va fi influențată viața de deciziile politice. Și un război general între „bulele” fiecărui partid. Dacă încerci să afli ceva real de la un politician, fanii paginii sale te vor desființa. Și invers!… Nemunca politicienilor generează adevărate războaie online. Din fericire, românii sunt în general curajoși din spatele calculatorului, și mai puțin în stradă. Cu câteva excepții notabile, firește. Dar o examinare atentă a manifestărilor din stradă duce la descoperirea unor adevărate campanii profesioniste de propagandă desfășurate în lumea digitală. Dar asta e o altă discuție.

De ce nu pot fi normali liderii noștri?

Pentru că normalitatea presupune adevăr. Nu poți avea idei, nu poți vorbi relaxat cu omologi de-ai tăi din alte țări când tu ești prost-grămadă și nici românește nu știi să vorbești corect, darămite în vreo altă limbă!

Ce e de făcut? Cred că cel mai important lucru este să ne depășim noi înșine condiția de farisei. Dacă vom pune stavilă vorbelor care ne ies pe gură (sau pe Facebook) admițând că nu ne pricepem la tot și la toate, vom fi făcut un pas înainte. Iar după aceea, vom face același exercițiu cu textele pe care le postează pe Facebook politicienii noștri. Vom vedea atunci limpede ipocrizia din spatele propagandei.

Faceți un exercițiu: citiți o postare a unui politician, apoi imaginați-vă că stați de vorbă cu el față în față. Și intrați în această discuție imaginară având în minte viața dumneavoastră, nevoile și dorințele dumneavoastră, viitorul copiilor dumneavoastră. Veți vedea că peștișorii nu sunt deloc frumoși, ci sunt niște rechini care își hrănesc ambițiile personale cu banii dumneavoastră. Credeți că puteți face acest exercițiu?

Ultimele stiri

Horoscop, 22 IUNIE 2021. Ce îți rezervă astrele

Berbec Ziua va fi destul de agitată la serviciu, dar nici în plan personal lucrurile nu stau mai grozav. Poţi...

Mai multe articole din aceeasi categorie