duminică, ianuarie 17, 2021
-6.1 C
Craiova

Politicienii din Dolj promit în campanie: Calafat – „orașul Independenței”

Calafatului ar urma să i se confere, printr-o lege susţinută de parlamentarii liberali din Dolj, titlul de Oraş al Independenţei. Aceasta ar însemna, potrivit inițiatorilor aflați în campanie electorală, nu doar o recunoaştere de importanţă naţională, privind rolul jucat în câştigarea Independenţei de stat, ci este o oportunitate pentru revitalizarea întregii zone”.

Argumente pentru ca oportunitatea recunoaşterii prin lege a Calafatului drept Oraş al Independenţei au fost oferite de istoricul Liviu Brătescu, secretar de stat în Ministerul Culturii, şi de scriitorul craiovean Mihai Firică, secretar de stat în Ministerul Culturii. În faţa unui public adunat pe platoul din faţa Monumentului Independenţei, liberalii au prezentat iniţiativele pe care le vor pune în practică dacă vor câștiga alegerile locale din 27 septembrie.

De asemenea, se dorește realizarea unui Muzeu al Independenţei, refacerea tuturor monumentelor din localitatea dunăreană, oferirea de burse elevilor cu performanţe la concursurile pe teme de istorie, rezidenţe pentru studenţi şi cercetători, introducerea unor edificii şi monumente din Calafat într-un circuit turistic, relatează Agerpres.

Secretarul de stat Liviu Brătescu a subliniat rolul Calafatului în câştigarea Independenţei şi a avansat ideea ca evenimente de anvergură naţională pentru marcarea evenimentelor istorice să se deruleze în locurile pline de semnificaţie.

Potrivit comunicatului, secretarul de stat Mihai Firică a susţinut necesitatea aplicării unui program amplu de investiţii în cultură prin depunerea de proiecte pentru atragerea de fonduri europene, iar în scurt timp Palatul Marincu, edificiu emblematic al Calafatului, va putea intra într-un amplu proces de consolidare şi refacere, integrându-se întreg ansamblul monumental într-un proiect de revitalizare urbană.

An de an, Ministerul Apărării marchează faptele de vitejie ale militarilor români din Războiului de Independență (1877-1878) și din cel de-Al Doilea Război Mondial (1939-1945). La Calafat, marinarii militari români, sub comanda Generalului de Marină Nicolae Dumitrescu-Maican, au obținut o victorie importantă, în anul 1877, în Războiul de Independență, când au bombardat și au scufundat monitorul turcesc „Podgorița”.

Ultimele stiri

Zbor direct Craiova – Sharm el Sheikh, cu charter, de Paște

O veste bună pentru cei care vor să petreaca vacanța de Paște în celebra destinație Sharm El Sheikh din...

Mai multe articole din aceeasi categorie