duminică, mai 22, 2022
24.4 C
Craiova

Polițiștii, nemulțumiți: „Nu acceptăm să fim bătaia lor de joc!”

Sindicatul Europol participă la acțiunile de protest demarate de Federația Publisind ca urmare a înghețării salariilor de către coaliția aflată la guvernare.

„Vom continua actiunile de protest și în fata Guvernului, Parlamentului, Palatului Cotroceni și a celorlalte ministere până când vor înțelege ca ordonanța 226 /2020 trebuie modificată”, spun cei de la sindicat. Ei au creat și un calendar și au reprezentanți în mai multe județe la acțiunile de protest.

„Continuăm calendarul protestelor pe care ni le-am asumat și nu vom accepta să fim bătaia de joc a sistemului bugetar, iar în perioada imediat următoare, complementar acestor acțiuni, vom adopta și celelalte măsuri deja anunțate la începutul anului. Vom aplica în continuare avertismente, vom refuza efectuarea orelor suplimentare și nu vom mai proceda la comunicarea deciziilor DSP sau la verificarea persoanelor izolate sau carantinate, iar în final ne vom suspenda activitatea similar magistraților și grefierilor.

Este momentul în care, doar împreună, putem să determinăm Guvernul să înțeleagă importanța și rolul pe care polițiștii le au în societate, motiv pentru care, în fiecare zi de miercuri vom protesta în aceeași manieră, în stradă, fața prefecturilor din țară, precum și în fața Ministerului Afacerilor Interne, Ministerul Justiției, Ministerul Finanțelor Pubice, în fața Palatului Victoria și a Palatului Cotroceni, până când importanța profesiei noastre în combaterea fenomenului infracțional și a contextului pandemic va fi înțeleasă în mod real și nu doar declarativ în conferințe de presă”, spun cei de la Europol.

Marian Godină, despre salariile polițiștilor

Unul dintre polițiștii urmăriți în mediul online, brașoveanul Marian Godină, a comentat și el situația și a scris un text.

„În anul 2017 s-a dat o lege prin care bugetarilor ar fi trebuit să le fie majorate salariile etapizat, până în 2022. Spun ”ar fi trebuit” pentru că de majorări au beneficiat doar anumite categorii de bugetari, cum ar fi medicii. Nu am absolut nicio problemă cu salariile medicilor, ba chiar sunt de acord că medicii trebuie să aibă salarii mari.

Polițiștii au fost atunci amânați, urmând să le fie majorate salariile, conform legii, începând cu anul 2021.

De ce au fost polițiștii aleși să facă parte dintre cei cărora nu le-au fost majorate salariile chiar de atunci? E simplu și îmi asum ceea ce scriu, cu riscul ca, din nou, să-mi supăr unii colegi. Pe lângă faptul că polițiștii nu au voie să facă grevă, istoria ne arată că și protestele pe care le au aceștia la îndemână au fost de fiecare dată timide și au răsuflat rapid. Pentru că e mult mai ușor să-l înjuri pe Godină pe internet, dar mult mai greu să îți înfrunți șefii care te amenință voalat că nu prea e bine să protestezi. E mai ușor să lași un comentariu pe Facebook, dar mai greu să ieși în stradă să protestezi.

În 2021 polițiștii au fost din nou amânați și din nou excluși. S-a spus că nu sunt bani, iar polițiștii au anunțat proteste. Părerea mea o știți deja, mi-am spus-o și mi-a adus o grămadă de critici, dacă pot numi critici niște sute de înjurături și jigniri. Sunt unul dintre cei care au înțeles situația grea prin care trece mediul privat, situație creată de pandemie. De aceea am considerat că ar fi imoral să protestez în momentele astea pentru a-mi fi adus salariul la valoarea prevăzută de lege.

La fel am înțeles tăierile de 25% de pe vremea președintelui Băsescu și nici atunci nu am protestat. Pe vremea aia nu lansasem nicio carte, nu aveam niciun naș și aveam la bancă un credit pe care nu l-am mai putut achita și pentru care am fost executat silit. Asta ca să le răspund celor care mă acuză că nu protestez acum pentru că sunt ”plin de bani”.

Am fost apoi revoltat când am văzut că, deși fusesem atât de naiv încât să pricep că nu sunt bani, oamenii politici se lăfăiau și furau ca în codru din banii publici, aproape zilnic vorbindu-se de șpăgi de milioane de euro.

Acum se pare că fac aceeași greșeală. În timp ce spun că e imoral ca cineva să aibă pretenții de ordin financiar, în plină pandemie, angajații din prefecturile din țară iau sporuri de 30% pentru lupta anti-covid. Pe lângă astea, se tot vorbește de bonusuri, prime și sporuri care ar urma să fie primite, culmea, tot de cei care deja beneficiază de salariile majorate, or asta mi se pare de-a dreptul revoltător.

Ba mai mult, am fost unul dintre cei care au zis și despre sporul anti-covid pentru polițiști că nu ar fi moral, dar între angajații unei prefecturi și polițiști, dacă ar trebui să se acorde un spor (în continuare cred că nu ar trebui) atunci cu siguranță polițiștii ar fi cei care l-am merita mult mai mult.

Situația legată de salariile polițiștilor, care nu sunt aduse la valoarea prevăzută de lege, pe motiv că nu sunt bani, o văd la momentul ăsta cam așa, făcând o analogie:

Cineva are să-ți dea bani, dar când vine momentul să ți-i dea, îți expune situația grea prin care trece și te roagă să mai aștepți. Tu, băiat bun, înțelegi situația, dar apoi, într-o zi, deschizi Facebook-ul și vezi poze din concediu în Maldive cu cel care are să-ți dea bani și care ți se plângea că nu are”.

Klaus Iohannis: „Sunt puțini bani la buget”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că îngheţarea salariilor bugetarilor este o măsură justă, în condiţiile crizei economice actuale, întrucât sunt mai puţini bani la buget.

“Măsura îngheţării salariilor mi se pare una justă. Noi suntem în plină pandemie, suntem în criză economică, suntem în faza în care încercăm prin vaccinare şi prin restricţii să terminăm această epidemie la noi, însă trebuie să fim foarte conştienţi de faptul că economia a suferit, economia s-a contractat. Concluzia este simplă: sunt mai puţini bani la buget. Concluzia evidentă: nu poate fi vorba de mărirea unor lefuri bugetare în anul 2021 până când ieşim din criza economică. Este o concluzie simplă, nu vorbim de austeritate, pentru că nu se taie salariile, nu se taie pensiile, pensionarii rămân cu majorarea care a fost decisă în toamna anului trecut, însă, din păcate, când este criză economică, nu putem să vorbim de majorări în zona bugetarilor. Asta este. Că sunt mulţi nemulţumiţi şi asta pot să înţeleg. Oamenii s-au aşteptat după un an pandemic, cu multe sacrificii, să revină la normalitate şi să crească salariile, însă lucrurile trebuie văzute aşa cum sunt”, a spus şeful statului la Palatul Cotroceni, într-o conferinţă de presă.

El a afirmat că salariile şi pensiile vor putea să crească atunci când România va ieşi din criza economică. “Sunt convins că în cursul acestui an vom ieşi din criza economică”, a mai declarat Iohannis.

Şeful statului a amintit că pensiile au crescut. “Creşterea aprobată rămâne în vigoare, deci pensiile au crescut şi aşa crescute rămân”, a completat şeful statului.

Ultimele stiri

Președintele Ungariei, Katalin Novak, face mișcare în centrul Clujului

Katalin Novak, președintele Ungariei, se află în vizită în România. Ea și-a început ziua cu un pic de mișcare...

Mai multe articole din aceeasi categorie