sâmbătă, noiembrie 27, 2021
3.6 C
Craiova

Polițiștii se „luptă” pentru tatuaje. Mai ales că pompierii au voie!

În aceste zile se discută la nivelul Ministerului Afacerilor Interne un proiect de ordin referitor la recrutarea candidaților care e pe cale să modifice prevederea legată de tatuaje.

Este vorba despre „Proiectul Ordinului ministrului afacerilor interne pentru modificarea și completarea OMAI nr. 105/2020 privind examinarea medicală a candidaţilor la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ care formează personal pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne, precum şi la concursurile de încadrare în Ministerul Afacerilor Interne”.

Sindicatele susțin că este necesară o altă reglementare privind existența tatuajelor având în vedere că în prezent există polițiști care au deja tatuaje vizibile care nu pot fi acoperite cu ocazia purtării uniformei de vară și că prin prevederea referitoare la acest aspect din cuprinsul proiectului de act normativ a fost creată premisa unei selecții discriminatorii.

Care este noutatea?

În cursul discuțiilor dintre MAI și sindicate, reprezentantul Direcției Medicale a admis că poate avea loc o modificare în acest sens. Astfel, personalul medical angrenat în examinarea medicală a candidaților nu va proceda la realizarea unei selecții pe baza identificării unor tatuaje ori  elemente ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe/în corp, atribuția acestora fiind aceea de a consemna aceste aspecte în fișa medicală care va fi transmisă structurii de resurse umane a unității de recrutare a candidatului, spre a se pronunța cu privire la validarea sau invalidarea candidaturii conform competențelor. Cu alte cuvinte, decizia va fi luată la nivel local, de fiecare inspectorat în parte.

Europol: Tatuajele pot fi un avantaj

Poziția celor de la sindicatul Europol este clară – tatuajele chiar pot fi un avantaj! „Am precizat faptul că inclusiv în faza transmiterii fișei medicale a candidatului către structura de resurse umane, pe criteriul existenței unor tatuaje se va ajunge la crearea unui proces de selecție discriminatoriu, în condițiile în care la acest moment niciunul dintre candidați nu va cunoaște din faza recrutării dacă va ajunge să lucreze la ordine publică, rutieră, investigații criminale, operațiuni speciale sau crimă organizată, pentru aceste din urmă structuri existența unor tatuaje reprezentând chiar un avantaj, conform specificului activităților desfășurate”.

Situația tatuajelor este de interes pentru polițiști pentru că în alte țări europene nu există această interdicție și este logic că un tatuaj nu te poate împiedica să îți faci meseria. Mai mult, secretarul de stat Raed Arafat a stabilt încă din 2017, prin ordin, că pompierii – candidații pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență – pot avea orice tatuaj vor. Lucru care pe polițiști îi deranjează: „de ce la ei se poate?”

Școala Drăgășani: Deocamdată nu s-a schimbat nimic

Am stat de vorbă cu purtătorul de cuvânt al Școlii de Jandarmi de la Drăgășani, care ne-a declarat că în acest moment este în vigoare ordinal care interzice tatuajele.

„Dacă e să privim la alte țări, putem întâlni situații diferite. Dar nu mi s-a părut să fie o temă pentru elevii noștri. Noi suntem o școală militară, recrutarea se face conform Ordinului MAI 177 / 2016 privind activitatea de resurse umane în MAI. La articolul 7 scrie clar că nu trebuie să aibă „tatuaje ori elemente ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe/în corp, neacoperite de vestimentație, în ținuta de vară, sau a altor criterii specifice pe linie de resurse umane prevăzute de actele normative în vigoare”. Noi suntem furnizori de resursă umană și recrutăm în condițiile stabilite de beneficiar. Dacă vor să modifice normele, noi ne conformăm. Ca instituție de formare noi suntem interesați îndeosebi de aspecte precum caracterul, seriozitatea, profesionalismul, pentru că acestea sunt garanția unui climat de siguranță în societate”, ne-a spus colonelul Sorin Drăgușin, purtătorul de cuvânt al Școlii Drăgășani.

Andreica, Europol: La DGA ar putea fi o problemă

Cei care militează pentru acest drept al polițiștilor sunt reprezentanții Sindicatului Europol. Cosmin Andreica, președintele sindicatului, a declarat pentru euroolteniainfo.com că este „un pas înainte” trimiterea fișei medicale la IPJ-uri și decizia să fe luată acolo, dar că nu este clar după ce considerente vor dispune aceștia. „Structurile de Resurse Umane nu vor avea posibilitatea să respingă un polițist pentru că are tatuaj. Nu au un motiv obiectiv. Singura situație în care aceste însemne pot constitui o vulnerabilitate este cea în care vor să lucreze în anumite structuri, cum ar fi de exemplu DGA. Aici poate fi o problemă, dar este alegerea fiecăruia… Dar la intrarea în școală nu poți face departajarea. Ea se face ulterior. Teoretic trebuie să intre toți, chiar dacă au tatuaj. La BCCO de exemplu, se caută colegi cu cercei, tatuaj”, spune Andreica.

Intră fără tatuaj, dar își face unul a doua zi

O altă nuanță a discuției se referă la faptul că în acest moment nu au voie să aibă tatuaje care să fie vizibile în ținuta de vară la admiterea în școlile de poliție, dar nu există nicio interdicție ca odată intrat în școală să nu își facă un tatuaj. Nu există un control ulterior sau o interdicție. De aceea, mulți polițiști au tatuaje deja, făcute după admitere.

„Am făcut un pas înainte. Trebuie să ne deschidem un pic orizontul și să ne orientăm după ce se întâmplă afară. Polițiștii din Germania au cercei în nas, în sprâncene, am văzut pe unii cu părul vopsit albastru. Acolo nu se pune accent pe ambalaj și cred că nu ar trebui nici la noi să fie un criteriu”, e de părere Andreica.

Ultimele stiri

Ambasadorul Italiei a vizitat fabrica Pirelli din Slatina

ES Alfredo Durante Mangoni, ambasadorul Italiei la București, s-a aflat astăzi, pentru scurt timp, la Slatina. El a vizitat...

Mai multe articole din aceeasi categorie