sâmbătă, aprilie 17, 2021
2.2 C
Craiova

Polițiștii șpăgari de la Olt, ajutați de Curtea de Apel Craiova: flagrantul e respins!

Probele prin care era dovedit flagrantul în cazul celor patru polițiști șpăgari de la Poliția Rutieră Olt au fost respinse de Curtea de Apel Craiova. Motivul invocat este „încălcarea principiului loialităţii administrării probelor”.

Potrivit unui comunicat, Curtea de Apel Craiova transmite: „Admite în parte excepţiile invocate de inculpaţi cu privire la încălcarea principiului loialităţii administrării probelor. Constată neregularitatea actului de sesizare a instanţei, respectiv rechizitoriul nr. 86/P/2019 din 06 mai 2020 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt. Dispune excluderea procesului verbal încheiat la 02 decembrie 2019 la sediul DGA – Bucureşti (fil. 106 vol.I d.u.p), a procesului verbal de constatare a infracţiunii flagrante din 10 martie 2020 (fil. 121-122 vol I d.u.p) şi a procesului verbal de vizionare din 10 martie 2021 (fil. 123 vol.I d.u.p). Menţine dispoziţiile încheierii contestate referitoare la respingerea celorlalte excepţii. Dispune comunicarea încheierii procurorului, pentru ca, în termen de 5 zile de la comunicarea acesteia, să remedieze neregularităţile actului de sesizare şi să comunice dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori dacă solicită restituirea cauzei. Definitivă. Pronunţată în cameră de consiliu azi, 24 februarie 2021”.

E de „noaptea minții”

Polițiști și procurori au rămas uimiți la aflarea acestei decizii a instanței din Craiova. Unii spun că avocații polițiștilor au găsit puncte vulnerabile în probele depuse la dosar și s-au folosit de această breșă pentru a scăpa de cele mai importante dovezi. Alții spun că instanța e suverană. Sunt însă și voci care susțin că la Curtea de Apel Craiova se fac din ce în ce mai multe „albiri” de dosare și tot mai mulți infractori sunt scăpați. Culmea e că acești polițiști ar putea scăpa de acuzații și IPJ Olt va fi nevoit să îi repună pe aceleași funcții și salarii pe care erau înainte de deschiderea dosarului. Chiar dacă banii de mită au fost găsiți asupra lor. „E de noaptea minții. S-a mai întâmplat așa ceva, să își recapete în instanță dreptul de a fi repuși în funcții. Vă dați seama? Anchetat pentru mită, prins în flagrant, și apoi reangajat și trimis din nou pe teren… Dar să sperăm că nu e cazul și aici, pentru că nu s-au respins toate probele. Au găsit probabil ceva neconcordanțe între date, poate că procesul verbal de redare nu a fost cum trebuie, dar mai e până se termină”, au declarat pentru euroolteniainfo.com surse din zona anchetei.

Lei și lire sterline

Poliţiştii Octavian Enculeasa, Adrian Găneşanu, Mircea Coman şi Mircea Pană au fost prinşi în flagrant, pe 10 martie 2020, în zona Pădurea Saru, în timp ce luau 400 de lei de la un şofer pentru a nu-l amenda.

Cu prilejul prinderii în flagrant, asupra polițiștilor au fost găsite mai multe sume de bani însumând 2.770 lei, 1.090 euro și 90 de lire sterline, sume ridicate în vederea continuării cercetărilor, transmitea, anul trecut, DGA Olt.

Pe 11 martie 2020, cei patru au fost reţinuţi pentru 24 ore, iar Tribunalul Olt a dispus arestarea preventivă a inculpaților pe o perioadă de 30 de zile. O săptămână mai târziu, la data de 17 martie 2020, aceeași Curte de Apel Craiova dispunea înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

Cei patru polițiști au fost sub lupa DGA de un an, timp în care s-a dovedit că luau bani de la șoferi pentru a nu-i amenda. În momentul în care a fost organizat flagrantul, aveau în buzunare bancnote marcate, de la un șofer care a acceptat să susțină investigația.

Surse din interiorul anchetei au mai declarat pentru euroolteniainfo.com că decizia luată la Craiova era „de așteptat” și că, cel mai probabil, cei patru vor fi achitați după un șir de procese ce se vor întinde pe mai mulți ani.

Ultimele stiri

Ajutor de stat pentru viticultori: 500 de euro pe hectar

Președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu (PSD Olt), a anunțat că a fost aprobată în plen...

Mai multe articole din aceeasi categorie