joi, ianuarie 27, 2022
-3.1 C
Craiova

Poluarea de la Turceni și Rovinari, cauzată de… șomajul tehnic!

Locuitorii din Turceni și Rovinari au avut de suferit din cauza poluării de la termocentrale, săptămâna trecută. Mai mulți șoferi au filmat și au postat pe Facebook imagini cu nori de praf dus de vânt spre șosele și orașe. Explicația e simplă, din punctul de vedere al specialiștilor contactați de euroolteniainfo.com: sunt depozite de cenușă care în mod normal se stropesc cu apă. Dar în această perioadă, de șomaj tehnic, nu are cine să facă aceste operațiuni. De altfel, în studiile de specialitate, această cenușă are și numele de „cenușă zburătoare” și este precizat faptul că „pulberile de cenuşă, antrenate de vânt de pe suprafaţa uscată a compartimentelor depozitelor, afectează toţi factorii de mediu: apă, vegetaţie, organisme vii, sol, aşezări umane”.

„Termocentrala n-a mers o lună”

Directorul de la Turceni, Ilie Ionel, spune că termocentrala a fost oprită complet până săptămâna trecută, timp de o lună, perioadă în care nu au funcționat nici sistemele de stropit. „Sunt niște conducte enorme, cu un debit de mii de tone de hidroamestec ce se varsă peste acel șlam dens astfel încât să formeze deasupra un strat umed care să oprească fomarea de praf. Dar dacă termocentrala a fost oprită, nici acele conduce nu au fost pornite, nu s-a lucrat”, a precizat directorul pentru euroolteniainfo.com. El mai spune însă că un factor ce a sporit ridicarea prafului a fost seceta. „Am fost și în alte județe din sud, din Bărăgan și e și acolo praf, fără să fie vreo termocentrală, din cauza secetei”.

O parte dintre angajații de la Turceni au reluat lucrul săptămâna trecută, iar alții au venit la termocentrală de azi. Deocamdată se lucrează cu un singur grup.

„Trebuia asigurat lucrul prin rotație”

Complexul Energetic Oltenia derulează, la Sucursala Electrocentrale Turceni, un proiect de montare de instalatii de denoxare la blocurile energetice nr. 3 si 4. Practic, sunt solutii pentru evacuarea, transportul si depozitarea deșeurilor rezultate în urma procesului de ardere a cărbunelui în cazanele grupurilor energetice, sub forma de șlam dens – supraînălțare depozit.  Acest proiect este, potrivit site-ului CEO, eșalonat până în 2022. Concret, când o celulă se umple, se acoperă cu pământ și se plantează pomi, și se face una nouă. În acest moment, există un singur astfel de depozit, din care mai „zboară” cenușa când bate vântul și nu e stropită. „Dacă guvernanții ar fi făcut cu cap această trimitere în șomaj tehnic, nu se întâmpla. În mod normal trebuia să fie asigurată o rotație, ca să fie asigurate aceste operațiuni”, ne-a declarat și un reprezentant al salariaților.

Ultimele stiri

VIDEO. Liderul Sindicatului „Aluministul” explică situația de la ALRO Slatina

Constantin Popescu, liderul Sindicatului „Aluministul” din ALRO Slatina a explicat, în cadrul emisiunii „Rațional”, ce se întâmplă la ALRO. https://www.youtube.com/watch?v=U6GOcORynUY

Mai multe articole din aceeasi categorie