Poza surprinzatoare cu seful Craiovei: cum a fost facut Cavaler de Malta intr-o ceremonie mai mult decat secreta!

CS Universitatea Craiova are in randurile sale un adevarat Cavaler de Malta! Gazeta Sporturilor a publicat un articol amplu, cu imagini spectaculoase, despre investirea presedintelui Marcel Popescu in rangul celebrilor Cavaleri de Malta!

România a jucat luni seară un meci extrem de important împotriva Maltei, pe care a si invins-o cu 4-0, țară de care se leagă multe detalii istorice interesante. Poate cel mai cunoscut este acela al Ordinului Suveran Militar de Malta, numit și Ordinul Cavalerilor Ioaniți.

Acesta este unul dintre cele mai vechi ordine nobile catolice existente, care în mod normal au ca scop slujirea credinței și ajutorarea aproapelui.

Gazeta Sporturilor a aflat, în exclusivitate, că președintele lui CSU Craiova, Marcel Popescu, face parte din Ordinul Cavalerilor de Malta. Ziarul a făcut rost și de dovadă clară, o fotografie cu Popescu îngenuncheat și îmbrăcat cu însemnele cavalerilor în momentul în care este învestit.

Cine sunt Cavalerii de la Malta

“Păstrarea credinței și ajutorarea nevoiașilor” este deviza pe care, probabil, și Popescu a rostit-o în momentul în care a îngenuncheat înaintea sabiei ceremoniale.

Ordinul Suveran Militar de Malta, a cărui denumire completă este Ordinul Suveran Militar și Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rhodos și de Malta a fost înființat în jurul anului 1050, la Ierusalim, cu scopul de a administra un spital pentru pelerinii din Țara Sfântă. În 1113, Papa Pascal al II-lea a recunoscut Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta ca ordin religios. Ulterior, Ordinul a devenit militar pentru a-i apăra pe bolnavi, pelerini și teritoriile creștine din Țara Sfântă.

Ordinul își desfășoară activitățile caritabile pentru bolnavi, nevoiași și refugiați de mai mult de nouă secole. S-a consacrat acestei obligații de-a lungul secolelor cu mijloace conforme spiritului timpului. Ca recunoaștere a realizărilor sale Ordinul se bucură de dreptul de suveranitate și întreține relații diplomatice cu peste 90 de țări. Pentru a-și putea aduce la îndeplinire îndatoririle instituționale poate constitui organizații dependente. Asemenea organizații își desfășoară activitatea zilnică pentru a sprijini Ordinul în misiunea ei în peste 120 țări.

Cum a fost si este activitatea Ordinului in Romania

Primele relații ale Ordinului Suveran al Cavalerilor de Malta cu poporul român datează din secolul al XIII-lea, când prin intermediul Diplomei Cavalerilor Ioaniți, regele Ungariei Bela al IV-lea îi invită pe aceștia să se stabilească în Banat. Se consideră că primul spital din România a fost fondat de Cavalerii Ioaniți la Oradea, înainte de așezământul spitalicesc de la Sibiu a cărui înființare este atestată la 1292.

Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta și-a început activitatea în România în 1932 și și-a reluat-o din decembrie 1989. În anul 1991 Serviciul de Ajutor Maltez în România a fost constituit și înregistrat ca persoană juridică română, preluând dezideratul major al Ordinului, vechi de peste 900 ani, sintetizat în deviza: păstrarea credinței și ajutorarea nevoiașilor (latină Tuitio fidei et obsequium pauperum).

Foto: gsp.ro

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu