Prefectul de Olt anunță că au fost luate măsuri pentru ca societatea TMK Artrom Slatina, unde lucrează peste 2.000 de angajați, să își poată continua activitatea.
„Eforturile pe care le-am întreprins pentru descongestionarea crizei financiare de la societatea TMK ARTROM, societatea slătineană cu acționariat rusesc aflată sub incidența sancțiunilor europene, au fost încununate de succes.
Ca primă soluție temporară, a fost prelungită până pe data de 30 iunie derogarea financiară acordată de ANAF, care îi permite societății să nu-și închidă porțile în perioada imediat următoare.
Tot în cursul zilei de astăzi (ieri, n.red) a venit și soluția pe termen lung oferită de Guvernul României. Astfel, în cadrul ședinței de guvern a fost aprobată Ordonanța de Urgență care stabilește un mecanism de control care să asigure respectarea de către companie a sancțiunilor internaționale, sub monitorizarea Ministerului Economiei. În baza acestui mecanism, vor putea fi permise accesarea fondurilor necesare pentru continuarea activității economice, plata salariilor angajaților, plata utilităților, a serviciilor, taxelor, contribuțiilor, costurilor comerciale, furnizorilor aferenți activității de producție, achiziție și vânzare”, anunță Florin Homorean.
Sute de angajaţi ai TMK de la Slatina şi Reşiţa au pornit pe 9 iunie spre Bucureşti pentru a atrage atenţia guvernanţilor că este nevoie de o soluţie rapidă, altfel cele două fabrici ale grupului supuse sancţiunilor din cauza invaziei Rusiei în Ucraina nu-şi mai pot continua activitatea.
Firma l-a avut până în martie 2022 drept acţionar principal pe rusul Dmitry Pumpiansky, aflat pe lista oligarhilor sancţionaţi. Acesta a demisonat şi şi-a cesionat acţiunile, dar TMK este supusă sancţiunilor şi funcţionează în baza unei derogări printr-un ordin al ANAF.