luni, iulie 4, 2022
32.9 C
Craiova

Premierul Belgiei va vizita azi Baza de la Kogălniceanu, alături de Nicolae Ciucă și Klaus Iohannis

Prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo, a fost primit, astăzi, la Palatul Victoria de premierul Nicolae Ciucă, în cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează în România.

După momentul de întâmpinare în holul de onoare, cei doi înalţi oficiali au programat un mic dejun de lucru.

Ulterior, alături de preşedintele Klaus Iohannis, premierii român şi belgian vor vizita Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Ieri, Alexander De Croo s-a întâlnit, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului i-a mulţumit pentru prezenţa la Constanţa a contingentului belgian desfăşurat în cadrul Forţei de Răspuns a NATO, alături de alte forţe aliate.

„Această contribuţie este parte a măsurilor NATO de consolidare a posturii de descurajare şi apărare şi a securităţii Flancului Estic al Alianţei”, a mai spus Iohannis, precizând că astăzi vor vizita împreună Baza ‘Mihail Kogălniceanu’.

Cei doi oficiali au discutat despre evoluţia crizei din Ucraina şi impactul său, precum şi răspunsul la aceasta. Şeful statului a evidenţiat eforturile României în sprijinul celor peste 720.000 de refugiaţi ucraineni care au trecut până acum graniţa în ţara noastră şi rezultatele activităţii hub-ului de la Suceava.

Preşedintele Iohannis a precizat că este esenţială şi consolidarea rezilienţei strategice a Aliaţilor, precum şi cea a partenerilor, în special a celor mai vulnerabili, cum sunt Republica Moldova şi Georgia.

„În acest context, am subliniat susţinerea deplină a României pentru Republica Moldova, pentru parcursul său european, şi am atras atenţia asupra sprijinirii sale ferme şi imediate în gestionarea fluxurilor crescute de refugiaţi cu care această ţară se confruntă, alături de multiple alte provocări. Trebuie să asigurăm un sprijin substanţial şi coerent pentru Republica Moldova, de natură politică, financiară şi logistică, precum şi în privinţa securităţii energetice”, a afirmat şeful statului.

Discuţiile au vizat şi tematica securităţii energetice la nivel european.

„Suntem de acord în ceea ce priveşte eliminarea cât mai rapidă a dependenţei energetice de Federaţia Rusă, precum şi nevoia atenuării impactului preţurilor ridicate la energie asupra consumatorilor. Am convenit, totodată, continuarea dialogului bilateral asupra modalităţilor de creştere a siguranţei în aprovizionarea cu energie a pieţei europene, dar şi asupra măsurilor de protejare a cetăţenilor europeni în contextul volatil al pieţei energiei”, a spus Iohannis.

Cei doi oficiali au subliniat interesul comun pentru consolidarea dialogului politic şi a cooperării economice şi sectoriale.

Ultimele stiri

Video: 28 iulie: deschidere DEx12 Centura Slatina?

Dupa ce in luna martie a finalizat primii kilometri de drum expres din Romania – 18,5 km din Craiova...

Mai multe articole din aceeasi categorie