vineri, iulie 1, 2022
38.4 C
Craiova

Premierul discută azi la Bruxelles despre Planul de Redresare și Reziliență

Premierul Florin Cîțu are astăzi programate la Bruxelles întrevederi, la sediul Comisiei Europene, cu Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi, şi cu vicepreşedinţii executivi ai CE Margrethe Vestager şi Valdis Dombrovskis. Şeful Executivului a declarat că în cadrul vizitei pe care o va efectua zilele acestea la Bruxelles doreşte să se asigure că resursele pe care România le va primi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă vor merge în sectoarele cu „cea mai mare productivitate” din economie.

„Acum este nevoie să accelerăm ritmul creşterii economice, este şi motivul pentru care merg la Bruxelles, pentru a mă asigura că resursele pe care România le va primi, cele 29,2 miliarde, vor merge în acele sectoare cu cea mai mare productivitate din economie. (…) Eu merg acolo ca să-i asigur pe partenerii europeni că acest Guvern este Guvernul care va face şi reforme. PNRR are două componente: are componentă de reforme, pe care am asumat-o prin Strategia fiscal-bugetară, ne-am asumat prin Programul de guvernare Strategia fiscal-bugetară, Programul de convergenţă şi ne-o asumăm şi aici în PNRR, şi are o parte de investiţii, iar acolo mesajul meu este clar că România are anumite priorităţi pe care le doreşte incluse în PNRR”, a afirmat Cîţu.

„30 miliarde euro nu sunt de ajuns după ce 30 ani nu s-a făcut nimic aproape. De aceea eu văd aceste nemulţumiri mai mult la o dorinţă de a face şi fiecare are multe proiecte pe masă şi vrea să le finanţeze. Îi asigur pe toţi colegii mei, nu doar din PNRR, şi din coaliţie că ne uităm la toate proiectele de finanţare cu trei surse de finanţare. Ce nu se poate finanţa prin PNRR, pentru că are anumite criterii – digitalizare, verde şi să fie gata până în 2026, facem. Ce nu se face prin PNRR, punem pe fonduri europene. Ce nu merge nici pe PNRR, nici pe fonduri europene, punem pe bugetul naţional. Aşa trebuie să ne uităm la aceste proiecte de investiţii pe care le-am inclus în programul de guvernare”, a mai precizat premierul, după vizita de ieri la Centrul de vaccinare organizat la Liceul Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare.

El a avut la Bruxelles „o întâlnire foarte constructivă” pe tema negocierilor privind PNRR pentru România cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precizând că negocierile vor continua astăzi cu alţi oficiali ai acestui for.

„Am avut o întâlnire foarte constructivă cu preşedintele Comisiei Europene pentru negocierile privind PNRR, aşa cum confirmă şi Ursula von der Leyen. România are un plan ambiţios de creştere economică sustenabilă, în urma pandemiei. Negocierile şi întâlnirile continuă şi mâine”, a scris Florin Cîţu pe pagina oficială de Facebook a Guvernului. La rândul ei, Ursula von der Leyen a spus: „Mulţumesc prim-ministrului Florin Cîţu pentru întâlnirea constructivă. Lucrăm împreună cu România pentru a finaliza un plan solid de redresare şi rezilienţă, cât mai curând posibil. Progrese bune în ceea ce priveşte reformele”, a scris şefa Comisiei Europene pe marţi seara pe contul său de Twitter.

 

Ultimele stiri

Acuzații de delapidare la BRD: percheziții și în Olt, Gorj și Vâlcea

Polițiștii din Capitală fac percheziții în București și alte 12 județe într-un dosar în care este vizat un fond...

Mai multe articole din aceeasi categorie