luni, iulie 4, 2022
32.9 C
Craiova

Premierul, la Uzina Mecanică București: Producem transportoare blindate „la capacitate maximă”

România devine una din primele ţări unde se localizează producţia de tehnică şi echipamente militare moderne, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, azi, la ceremonia de semnare a acordului de asociere joint venture între Uzina Mecanică Bucureşti (UMB) şi General Dynamics European Land Systems Romania (GDELS Romania) privind producţia de transportoare blindate Pirahna.

„Putem să vedem că se realizează primul joint venture consolidat între Uzina Mecanică Bucureşti şi GD Land System şi MOWAG. Este cât se poate de evident faptul că prin acest demers putem să constatăm un grad ridicat de încredere pe care partenerii noştri strategici îl acordă ţării noastre într-un context de securitate deosebit şi care se concretizează în transfer de tehnologie know-how în industria românească, în economia românească. Discutam cu cei care s-au implicat nemijlocit în acest proiect şi îmi spuneau că trebuie să reprezinte un moment de mândrie, nu numai pentru cele două companii, dar şi pentru noi, pentru faptul că România devine una din primele ţări unde se localizează producţia de tehnică şi echipamente militare moderne”, a declarat Nicolae Ciucă.

Premierul a subliniat că valoarea obligaţiilor de compensare din cadrul acordului este de aproximativ 297 de milioane de euro, sumă din care, până acum, s-a realizat implementarea a aproximativ 55%-56%.

El a subliniat că în domeniul producţiei de transportoare blindate de la UMB s-au făcut progrese importante care au ajutat la modernizarea tehnicii de luptă a Forţelor Armate române.

„Am avut timp înainte de începerea acestei festivităţi să merg împreună cu conducerea Uzinei Mecanice Bucureşti şi reprezentanţii GDELS să vedem ceea ce s-a realizat şi modul în care s-a integrat producţia de transportoare Pirahna în România. Ultima dată am fost aici în 2019. Pe linia de producţie erau două sau trei vehicule, astăzi linia este la capacitate maximă, şi, totodată, de atunci până acum, s-a reuşit livrarea a primelor 68 de transportoare. Două Batalioane de Infanterie din Forţele Terestre au acum tehnică modernă de luptă”, a evidenţiat Ciucă.

Premierul a transmis şi un mesaj investitorilor din domeniu: „România are resursă umană, România are potenţial”.

„Îi rugăm pe fiecare dintre cei cu care am stat de vorbă să înţeleagă că România are resursă umană, România are potenţial şi că România are voinţă pe care trebuie s-o valorificăm şi să o fructificăm în aşa fel încât să putem să ne aliniem la tot ceea ce înseamnă nevoia de standarde, aşa cum ni le-am asumat atunci când am devenit membri ai Alianţei Nord-Atlantice şi membri ai Uniunii Europene şi, desigur, aşa cum ne-am angajat în parteneriatele strategice pe care le-am semnat cu cei mai importanţi parteneri ai noştri. În final, doresc să le mulţumesc tuturor celor care au pus umărul şi s-au implicat în realizarea acestui proiect şi să îi asigur că Guvernul României susţine şi va continua să susţină astfel de iniţiative, de care cu toţii avem nevoie”, a mai afirmat Ciucă.

La ceremonia de semnare au mai participat, între alţii, ministrul Economiei, Florin Spătaru, şi însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, David Muniz.

Ultimele stiri

Video: 28 iulie: deschidere DEx12 Centura Slatina?

Dupa ce in luna martie a finalizat primii kilometri de drum expres din Romania – 18,5 km din Craiova...

Mai multe articole din aceeasi categorie