sâmbătă, iulie 31, 2021
34.4 C
Craiova

Premiile UNITER: Teatrul din Craiova și Marcel Iureș, pe podium

Spectacolul „Inimă şi alte preparate din carne„ de Dan Coman, regia, video şi universul sonor Radu Afrim, producţie a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, a fost desemnat cel mai bun spectacol la cea de-a XXIX-a ediţie a Premiilor Galei UNITER, care a avut loc, aseară la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale din Bucureşti.

Printre laureaţii galei s-a numărat actorul Marcel Iureş, care a primit Premiul pentru întreaga activitate.

„O să mor de inimă! Şi oricum sunt tinerel, abia intru în a doua jumătate a vieţii, aşa că acesta (premiul – n.r.) e un imbold. Urmează pe la 140, 130 (ani – n.r.), pe acolo, să dau operele majore, ca să zic aşa. (…) Am doldora bagajele, am fost cleptoman toată viaţa, mi-am însuşit – să nu zic am furat – şi de la domnul Pino Caramitru şi de la Rebengiuc şi de la Ciulei, nu mai zic că am furat de la actori (…), de la regizori minunaţi cu care am lucrat. Le datorez totul, ca să zic aşa. E, acum am timp, după 70 de ani, să combin chestiile astea şi să dăm nişte opere cum n-a mai văzut nici Parisul, nici Londra, nici Los Angeles, nici Roma”, a spus zâmbind Marcel Iureş.

Premiul pentru cea mai bună regie a fost câştigat de Carmen Lidia Vidu pentru spectacolul „Jurnal de România. 1989″, producţie a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal a fost câştigat de actorul Răzvan Vicoveanu pentru rolul Ivan Alexandrovici Hlestakov din „Revizorul” de N.V. Gogol, regia Petru Vutcărău, Teatrul „Regina Maria” Oradea.

La categoria Cea mai bună actriţă în rol principal, câştigătoare a fost desemnată actriţa Emoke Kato pentru rolul Eszter Nagy din spectacolul „Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois” de Cosmin Stănilă, regia Andrei Măjeri, Reactor de Creaţie şi Experiment, Cluj-Napoca.

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar i-a revenit actorului Ion Rizea pentru rolul Bunica din spectacolul „Povestea acelor oameni care s-au adunat într-o seară în jurul unei mese”, textul şi regia Radu Iacoban, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara.

Cea mai bună actriţă în rol secundar a fost desemnată Diana Vieru pentru rolul Marusia din spectacolul „Oraşul cu fete sărace”, scenariu după nuvelele lui Radu Tudoran, regia, scenariul şi universul sonor Radu Afrim, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi.

Distincţia pentru Cea mai bună scenografie i-a fost acordat lui Adrian Damian pentru scenografia spectacolului „Revizorul” de N.V. Gogol, regia Petru Vutcărău, Teatrul „Regina Maria” Oradea.

Premiul pentru debut a fost câştigat de Diana Mititelu pentru regia spectacolului „Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya, Teatrul de Stat Constanţa.

Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru TV a fost câştigat de producţia „Shorts”, după Samuel Beckett, regia Zalan Zakarias, Teatrul „Tomcsa Sandor”, Odorheiu Secuiesc.

Alături de actorul Marcel Iureş, premii pentru întreaga activitate au fost oferite şi scenografei Geta Medinschi, actriţei Ileana Ploscaru, criticului de teatru Ion Parhon, şi, post mortem, regizorul Alexandru Darie.

Premii speciale au fost oferite Scenei Digitale – platformă de spectacole online a Teatrului Naţional „Radu Stanca” şi pentru Teatrul Poesis, program al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova şi al Teatrului Notara din Bucureşti, fondat de actorul Emil Boroghină.

Ion Caramitru a oferit Premiul preşedintelui, care a revenit directorului Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, Petru Hadârcă.

Distincţia pentru „Cea mai bună piesă românească a anului 2020″ a fost oferită de principesa Sofia lui Mihai Ignat, pentru piesa „Prinţesa care sforăia”.

Juriul care a decis Cea mai bună piesă a anului 2020 a fost compus din criticii Marina Constantinescu, Mihaela Michailov şi regizorii Andrei şi Andreea Grosu.

Sursa: UNITER.

Ultimele stiri

Fosta glorie a Craiovei Maxima, Nae Ungureanu, în spital după un accident vascular

Fostul mare fundaș stânga al Craiovei Maxima, Nicolae Ungureanu, a suferit un accident vascular cerebral. El se află internat...

Mai multe articole din aceeasi categorie