Breaking News

Publicatie administrata editorial de Cristi Giambasu

Prima zi de scoala intre masinile de lux din Bucuresti si toaletele din fundul curtii din Gorj! Invatamantul romanesc asa cum este cu adevarat!

Prima zi de scoala este atat de diferita in Romania incat nu iti vine sa crezi. Intre elevii de bani gata din Bucuresti, care se plictisesc ingrozitor in aceasta zi, si sfiosenia si timiditatea celor de la sate si comune care asculta smeriti fiecare vorba a invatatorilor si invatatoarelor pentru a sti de ce sa se fereasca in jungla care se numeste scoala in meciul rural este o prapastie imensa!

Siteul adevarul.ro a facut un reportaj spectaculos care a a avut ca idee exact aceasta comparatie.

Dacă în unele şcoli din Capitală, prima zi de şcoală este dominată de imaginea părinţilor şi copiilor coborând din maşini de lux, în alte zone din ţară, imaginea este una dezolantă, cu şcoli cu săli de clase care au soba în colţ şi cu toalete în curte la care, pentru ca elevii să ajungă, trec pe lângă garduri unde latră câinii. Reporterii „Adevărul” au mers în şcoli din Bucureşti şi din Oltenia pentru a vedea diferenţele din interiorul sistemului de învăţământ românesc.

Pe langa celebrul liceu Jean Monet din Capitala, unde conteaza mai ales din ce masini coboara copiii, ziaristii de la adevarul.ro descriu si prima zi de scoala asa cum s-a intamplat in Şcoala primară din satul gorjean Văcarea, comuna Dăneşti.

17 elevi învaţă simultan într-o singură clasă, cealaltă sală fiind ocupată de lemnele pentru alimentarea singurei sobe care asigură încălzirea şcolii.   Anul şcolar 2018-2019 pare să aibă perspective mai bune, în sensul de ameliorare a unor condiţii pe care copiii n-ar trebui să le îndure. Cei 17 elevi vor trebui să se spele la lighean, să treacă pe lângă doi câini în drumul spre toaleta din curte şi să îşi aducă apă de acasă.

În iarna anului trecut, clasa în care învaţă s-a umplut de fum din cauza sobei şi doar prezenţa de spirit a învăţătoarei Lavinia Cernătoiu a făcut să nu aibă loc o tragedie. Între timp, soba a fost curăţată şi reparată, iar învăţătoarea speră că aceasta va fi toamna în care lucrările necesare de curăţire să înceapă pentru ca în clasă să fie mai cald.

„Este o sală de clasă destul de mare, cu o înălţime foarte mare. Este posibil ca, în cazul unor temperaturi mai scăzute, de minus şapte sau opt grade, soba să nu facă faţă, dar încercăm să găsim soluţii alternative şi să suplimentăm cu surse electrice, pentru a asigura o temperatură optimă desfăşurării cursurilor. Avem suficiente lemne. Sper ca viitor să fie reabilitată şi sala de clasă“.
Cei mai mici trebuie să mai aştepte până când vor primi manualele, pentru că acestea au ajuns cu întârziere în judeţul Gorj. Copiii vor fi nevoiţi să mai meargă o perioadă la toaleta din spatele şcolii, la care uşile nu se închid prea bine, iar prin obloane suflă vântul. Mai grav este că elevii trebuie să treacă pe lângă dulăii unui vecin, care stau în spatele unui gard de sârmă.

Învăţătoarea îi avertizează pe copii: „mare atenţie la toaletă”. Îi instruieşte cum să meargă ca să fie în siguranţă. Vor merge doi câte doi: „Uşile se închid şi nu se prea închid… În general, îi trimit câte doi. Unul să ţină la uşă”.

Invatamantul romanesc ramne divizat ca intreaga tara. Divizat intre copiii de bani gata si copiii neajutorati de la tara care nu au decat singura vina ca s-au nascut intr-un mediu nesanatos si neprietenos. Pana cand aceasta diferenta nu va disparea, prima zi de scoala va fi doar un tablou frumos la Bucuresti cu masini de lux si schita trista in provincie cu toalete in spatele curiti si dulai de care copiii trebuie sa se fereasca!

 

Sursa: adevarul.ro

Articole asemanatoare

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of