Breaking News

Publicatie administrata editorial de Cristi Giambasu

Primaria Craiova si Tel Drum se bat pe 3 strazi si pe milioanele de euro de la UE!

Trei străzi din Craiova au fost reabilitate cu bani europeni de o asociere de firme condusă de Tel Drum, contractul de circa nouă milioane de euro fiind atribuit în 2013 de Primăria Craiova, atunci când șef peste administrația locală era Olguța Vasilescu, actualul ministru al muncii și unul dintre oamenii de încredere ai președintelui PSD, Liviu Dragnea. 

Contractul pentru asfaltarea celor 3 strazi a inceput sa aiba mari prbleme. In primul rand, una dintre strazi, Raului, este facuta praf dupa doar doi ani. Tel Drum a fost acuzata apoi ca a lucrat fara autorizatie de constructie, iar cazul a fost si in atentia Parchetului General. Nu in ultimul rand, Contractul a făcut pagubă și în bugetul de stat, guvernul fiind de acord să plătească o corecție financiară de 5% din valoarea contractului.

Inspectoratul in Constructii a refuzat sa semenze receptia

Lucrurile au devnit complicate dupa ce Inspectoratul de Stat în Construcții Dolj a refuzat să semneze recepția lucrărilor de pe strada Râului, constatand ca în asfaltul proaspăt turnat au apărut fisuri. Inspectoratul a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova pentru efectuarea de lucrări fără autorizație de construire. Fisurile nu au împiedicat Primăria Craiova să recepționeze lucrarea fără avizul Inspectoratului. Soluția găsită pentru a se face că nu vede fisurile: le-a astupat cu mastic, un fel de pastă corectoare.

Scandalul a ajuns pana la oficialii europeni

Scandalul creat de lucrările din cadrul proiectului au ajuns și pe masa oficialilor europeni. Structura de control din cadrul Autorității de Management a Programului Operațional Regional a solicitat o corecție financiară de 5%, dar banii au fost plătiți de la bugetul de stat.

Speriată că ar putea returna o parte din fondurile europene, primăria condusă de PSD a „jucat“ tare cu Tel Drum-ul condus de apropiați ai președintelui PSD, Liviu Dragnea, și i-a spus direct că va executa garanția de bună execuție dacă nu repară drumul. Ca prin miracol, Tel Drum s-a prezentat la Craiova și a început lucrul. În van, însă. La puțin timp de la remedierea problemelor, asfaltul s-a încăpățânat să nu stea plat la comandă, așa că denivelările au reapărut. Și așa au și rămas.

Primăria și Tel Drum, război de 2,4 milioane de euro

După ce a tras linie și a calculat de mai multe ori, Primăria Craiova și-a dat seama că are de recuperat bani de la Tel Drum. O dată pentru întârzierile din contractul de execuție, a doua pentru că a pierdut fonduri europene din cauza nefinalizării la timp a lucrărilor. În total, aproape 11 milioane de lei, adică 2,4 milioane de euro. Cum Tel Drum și-a cerut și obținut insolvența în primăvara acestui an, primăria a rămas doar cu varianta înscrierii la masa credală. Potrivit tabelului preliminar al creanțelor publicat de administratorul judiciar, Casa de Insolvență Transilvania, sumele pe care le revendică municipalitatea se împart astfel:

1. Creanța de 1.089.078 de lei, formată din suma de 1.050.254,73 (reprezentând 30% din garanția de bună execuție virată conform contractului de lucrări nr. 160722/2013, sume nedeblocate și care urmează a fi restituite) și suma de 38.820 de lei (reprezentând 30% din garanția de bună execuție virată conform contract de lucrări nr. 166875/17.11.2014), sume nedeblocate și care urmează a fi restituite. Această sumă a fost înscrisă sub condiție suspensivă a emiterii certificatului de recepție finală.

2. Creanța de 9.736.560 de lei reprezentând penalități de întârziere și bani care trebuie recuperați ca urmare a pierderii unor sume din finanțarea nerambursabilă din cauza executării și finalizării cu întârziere a lucrărilor conform contractului de lucrări. Această sumă a fost înscrisă sub condiția suspensivă a stabilirii întinderii prejudiciului de către instanța de judecată în urma administrării probatoriului care să stabilească culpa executantului.

Articole asemanatoare

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of