joi, ianuarie 21, 2021
5 C
Craiova

Primăria Târgu Jiu dă câte 5.000 de lei fiecărui elev de nota 10 la Bacalaureat și Evaluare

Mulți primari sunt generoși în această perioadă cu elevii care au luat note mari la Evaluarea Națională sau Bacalaureat, dar ca primarul liberal din Târgu Jiu sunt puțini. Marcel Romanescu oferă câte 5.000 de lei elevilor care au luat note de zece la cele două examene.

„Premiem performanța la Târgu Jiu! Ca în fiecare an, am prevăzut în buget o sumă pentru încurajarea performanței în învățământ. Am insistat de la bun început să premiem elevii cu rezultate remarcabile la olimpiade și alte concursuri importante.
Și de această dată am pregătit un proiect de hotărâre pentru următoarea ședință a Consiliului Local, propunere care îi are în vedere pe cei mai merituoși elevi ai orașului.
Din păcate, situația generată de pandemie a împiedicat organizarea unor astfel de concursuri, dar am hotărât să continuăm să-i motivăm pe copiii cu rezultate excepționale la învățătură, așa că toți cei care au obținut media 10 la Evaluarea Națională și la Bacalaureat vor primi, din partea Primăriei Municipiului Târgu Jiu, câte 5000 de lei”, anunță Romanescu.

Zece elevi de 10

Pentru că în acest an numele copiilor au fost anonimizate și nu se cunosc cei mai buni, primarul îi face el cunoscuți. Astfel, cei care vor fi premiați sunt: Popescu Mateea Maria, Tirca Andrada, Popeanga Mihnea Stefan (toți de la Colegiul Național”Tudor Vladimirescu”) și Andrei Mihaela (Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”) sunt cei care au obținut media 10 la Bacalaureat.
Neguti Roberta Daniela, Andronic Bianca Teodora (Colegiul Național „Spiru Haret”), Buleauca Darius Andrei (Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși”), Cirstoc Bianca Daniela (Școala Gimnazială „Gheorghe Tătărescu”), Popeanga Ioana Miruna (Școala Gimnazială „Constantin Săvoiu”)și Zanfir Bianca (Școala Gimnazială „Sfântul Nicolae”), au obținut media 10 la Evaluarea Națională.

Ce spun contracandidații primarului?

Suntem în perioada de precampanie electorală pentru alegerile locale din 27 septembrie, de aceea mulți consideră aceste gesturi de dărnicie ale primarilor în funcție drept metode de a fi apreciați de părinții și rudele copiilor și a primi apoi voturile acestora.

Salvador Caragea, contracandidat al primarului Romanescu la Primăria municipiului Târgu Jiu din partea Partidului Ecologist, e de părere că ar fi fost mai înțelept ca Primăria să extindă lista premianților.

„Bugetul Primăriei Târgu Jiu e de 40 de milioane de euro. Bani din care Romanescu a făcut doar circ, spectacole și atât. E vorba doar de campanie aici, pentru că ce înseamnă suma asta când ai 40 de milioane? Nimic. Eu în locul lui aș fi micșorat suma și aș fi dat ceva și celor cu 9,50 sau 9,90. Adică dai 500 de lei celui cu 10, dar îi dai 200, 300 și celui cu 9 sau 9,50, că și acela e un rezultat bun și a muncit pentru el”, spune Caragea.

La rândul său, președintele USR Gorj, Radu Miruță, spune că e frumos să recompensezi acești copii dar și mai frumos ar fi să le creezi condiții pentru a reveni în oraș la finalizarea studiilor.

„Pentru că altfel, acești bani sunt un fel de cadou de adio. Ei pleacă la facultate și vor livra în alte părți. Ca să nu mai spun că nu sunt banii primarului, ci ai municipalității. Adică ai noștri ai tuturor”, subliniază Miruță.

Candidatul PSD la primărie, fostul prefect de Gorj Ciprian Florescu, e de părere că trebuie păstrat un echilibru.

„Îi felicit din tot sufletul pe acești elevi care au reușit să se concentreze și să obțină astfel de rezultate în contextul pandemiei și a unei perioade extrem de dificile pentru învățământul românesc.

O astfel de încurajare a excelenței poate fi apreciată, dar trebuie  păstrat un echilibru. Este o sumă mare dacă ținem cont de faptul că primarul Marcel Romanescu se plângea de un deficit uriaș generat de starea de pandemie. Practic se plângea că nu mai sunt bani.

Dar suntem în campanie, poate că unii dintre elevi împlinesc 18 ani până la alegeri, au familii, părinți care votează… Dar să știți că mai important decât un premiu de moment ar fi un proiect pentru ca acești tineri să aibă un viitor în oraș”, spune Ciprian Florescu.

Premii mari pentru olimpici, în 2019

Primăria Târgu Jiu a oferit și anul trecut premii în bani elevilor cu rezultate deosebite. 80 de tineri care au fost la olimpiade sau concursuri școlare au primit diplome și sume de bani între 1.000 și 5.400 de lei. Primarul Romanescu a acordat chiar un premiu de 12.000 de lei echipei de la Liceul cu program sportiv, pentru câștigarea unui premiu național. De altfel, primarul e de părere că tinerii care au astfel de rezultate bune merită orice efort financiar și că prin participarea lor la competiții ridică numele orașului.


Ultimele stiri

Râcă în PNL Gorj între primarul din Târgu Jiu și senatorul Ion Iordache

Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a intrat în conflict cu noul său coleg de partid, senatorul Ion Iordache....

Mai multe articole din aceeasi categorie