duminică, mai 22, 2022
24.4 C
Craiova

Primarul Craiovei: Se face a patra licitație pentru autobuze electrice

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, nu a renunțat la ideea de a avea în transportul public din oraș autobuze electrice. Doar că, spune el, procedurile pe fonduri europene sunt foarte greoaie. În acest moment, licitația, cea de-a patra – este în derulare. Până atunci, regia de transport a fost dotată cu 38 de autobuze turcești care sunt deja în garaje și urmează să fie preluate oficial de RAT, prin hotărâre de Consiliu Local.

Nu avem un istoric al fiabilității, la autobuzele electrice

Mihail Genoiu a explicat, într-o emisiune la TVR Craiova, că e complicat să ai transport public electric prin finanțare europeană și e mulțumit de autobuzele turcești care rezolvă, măcar partial, problema transportului în comun. „Cea mai importantă realizare a anului 2019 a fost achiziția autobuzelor. Am semnat proiecte europene pe achiziție de autobuze electrice și tramvaie ultramoderne. Procedurile pe fonduri europene sunt foarte greoaie. Și termenul în care se finalizează o astfel de achiziție este foarte lung. Mai mult, am avut informații, la autobuzele electrice, că nu au un istoric foarte precis asupra fiabilității lor în timp. Au în cartea tehnică trecută o autonomie de 350-370 de kilometri, poate chiar de 400 însă în anumite condiții. Și poate că în condiții de trafic, de vreme rea sau vreme foarte bună, cu aerul condiționat pornit la maxim sau cu supraaglomerație de călători consumul crește, autonomia scade și atunci riscul de a merge cu aceste autobuze electrice fără să ai un plan B, o rezervă… era foarte riscant”, spune Mihail Genoiu.

Ministerul Dezvoltării se ocupă de proceduri

Primarul mai spune că autobuzele turcești Euro 6 erau necesare pentru a suplini acolo unde autobuzele electrice sunt suprasolicitate. Chiar dacă ele nu există, deocamdată. În plus, a fost o achiziție care s-a desfășurat rapid: în noiembrie 2018 s-a semnat contractul, iar în decembrie 2019 primele autobuze BMC erau deja la Craiova.

„Contractul de finanțare cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a mers foarte repede. Firma BMC din Turcia are fabrică și în România, la Ciorogârla, unde se fac autobuze. La ora aceasta este în derulare licitația pentru autobuzele electrice și tramvaie ultramoderne. Este derulată de Ministerul Dezvoltării, pe fonduri europene, și care are termen de depunere a ofertelor 10 – 12 februarie. Este a patra oară când se ține această licitație și sperăm să avem un câștigător”, a mai punctat primarul.

La Cluj, transport public electric

Oful craiovenilor e cu atât mai mare cu cât au mereu în față exemplul lui Emil Boc, primarul din Cluj Napoca. Transportul public se face acolo cu autobuze electrice de aproape un an! Aproape 40 de astfel de mijloace de transport circulă în Cluj, achiziționate din fonduri europene.

”Municipiul nostru are cea mai mare flotă de autobuze electrice din România și se află în primele 10 orașe din Uniunea Europeană, raportat la numărul de locuitori. Acest lucru arată respectul nostru față de clujeni, dorința de a oferi o calitate a vieții superioară la Cluj, de a promova transportul public nepoluant. În continuare, Primăria și Compania de Transport Public au proiecte de modernizare a flotei de transport public prin achiziționarea a 50 de troleibuze și a 24 de garnituri de tramvai. Apreciem eforturile Uniunii Europene de susținere prin politica de coeziune a transportului public nepoluant. În această direcție municipalitatea clujeană continuă să susțină dimensiunile europene nepoluante și în următorul exercițiu financiar 2021 – 2027 pe componenta de mobilitate și transport nepoluant”, a declarat primarul Emil Boc în momentul sosirii flotei de autobuze.

Licitații eșuate pentru Craiova

Primăria Craiova a lansat, pe 9 iulie 2019, potrivit gds.ro, licitaţia pentru achiziţionarea a 46 de autobuze electrice, 46 staţii de încărcare lentă şi 11 staţii de încărcare rapidă. Primul lot presupune achiziţionarea a 16 autobuze cu sistem de propulsie electric cu lungimea de circa 18 metri, a 16 staţii de încărcare lentă şi a patru staţii de încărcare rapidă. Valoarea estimată a acestui contract este de 57.541.310 lei, fără TVA.

Al doilea lot presupune achiziţionarea a 30 de autobuze cu sistem de propulsie electric cu lungime de circa 12 metri, a 30 de staţii de încărcare lentă şi a şapte staţii de încărcare rapidă. Valoarea contractului: 77.568.706 lei, fără TVA. Cum spunea și primarul, este a patra încercare de a demara procedurile.

Ultimele stiri

Președintele Ungariei, Katalin Novak, face mișcare în centrul Clujului

Katalin Novak, președintele Ungariei, se află în vizită în România. Ea și-a început ziua cu un pic de mișcare...

Mai multe articole din aceeasi categorie