sâmbătă, noiembrie 27, 2021
5.6 C
Craiova

Primul caz al Laurei Codruța Kovesi la Parchetul European: premierul ceh Andrej Babis

Conflictul de interese de care este acuzat premierul ceh, miliardarul Andrej Babis, în calitate de politician şi om de afaceri, a fost adus în faţa noului Parchet European (EPPO) care a început să lucreze la 1 iunie, a anunţat un procuror de la Praga, notează AFP.

Rapoarte „pe două subiecte au fost trimise noului parchet” european, a declarat pentru AFP procurorul Boris Havel, ca răspuns la o întrebare, fără a oferi detalii. Poliţia bănuieşte că în 2007 Babis a transferat temporar ferma şi resort-ul „Cuibul de berze”, din apropiere de Praga, în afara holdingului său agro-alimentar Agrofert, pentru a beneficia de subvenţiile europene destinate micilor întreprinderi. Conform poliţiei, el ar fi deturnat astfel subvenţii de aproape 2 milioane de euro.

Și patron, și politician

Într-un raport de audit făcut public în aprilie, Comisia Europeană a estimat că rolul dublu al lui Andrej Babis în calitate de prim-ministru şi proprietar al holdingului ceh Agrofert (agroalimentare, produse chimice, mass-media), care i-a permis să-şi construiască averea, este un conflict de interese.

Andrej Babis, al cincilea cel mai bogat om din Cehia, a negat că ar fi acţionat ilegal. El a susţinut că a transferat proprietatea holdingului Agrofert către două fonduri fiduciare în februarie 2017, când era ministru de finanţe, pentru a respecta o lege anticorupţie personalizată pentru el şi denumită „Legea Babis”. Dar documente accesibile publicului arată că el este în continuare adevăratul proprietar al Agrofert. Comisia Europeană a ajuns la aceeaşi concluzie, subliniind că Babis exercită „o influenţă decisivă asupra fondurilor fiduciare”.

„Societăţile grupului nu ar fi trebuit să primească subvenţii”, a estimat Comisia. Toate ajutoarele şi subvenţiile acordate după februarie 2017, dată la care Babis a transferat proprietatea asupra Agrofert către fondurile fiduciare, sunt considerate ilegale, potrivit acesteia. Raportul solicita o corecţie financiară de 100% din cheltuielile declarate pentru toate subvenţiile acordate Agrofert după 2017.

A trecut de moțiune

Babis s-a mai confruntat cu o moţiune de încredere, depusă de opoziţie pentru presupusul său conflict de interese şi proasta sa gestionare a pandemiei de COVID-19. Premierul a supravieţuit votului, opoziţia obţinând doar 89 de voturi din totalul celor 200 de parlamentari.

Chiar dacă ar fi pierdut acest vot, preşedintele Milos Zeman, un aliat al lui Babis, a făcut cunoscut că acesta va rămâne în funcţia de prim-ministru până la alegerile generale programate pentru 8 şi 9 octombrie.

EPPO a început să funcționeze pe 1 iunie

Parchetul European, a cărui activitate a început la 1 iunie, îşi va desfăşura investigaţiile şi urmăririle penale în deplină independenţă faţă de Comisia Europeană, faţă de celelalte instituţii şi organisme ale UE, precum şi faţă de statele membre şi va completa activitatea altor organisme şi agenţii ale UE, cum ar fi OLAF, Eurojust şi Europol, cooperând cu acestea, precum şi cu autorităţile competente ale statelor membre care nu participă la Parchetul European. Se preconizează că EPPO va investiga, în cele din urmă, aproximativ 3.000 de cazuri pe an, se menţionează în comunicatul CE.

„Sunt foarte mândră să fiu aici”

Într-un clip de prezentare a EPPO lansat recent, Laura Codruța Kovesi spune că e foarte mândră să fie acolo, să contruiască o nouă instituție. „Sper ca în câțiva ani, EPPO să devina una dintre cele mai importante instituții europene. Nu e ușor, dar avem starea de spirit necesară, suntem concentrați și determinați să facem din EPPO o instituție puternică, în care cetățenii europeni să aibă încredere” a spus ea.

Ultimele stiri

Ambasadorul Italiei a vizitat fabrica Pirelli din Slatina

ES Alfredo Durante Mangoni, ambasadorul Italiei la București, s-a aflat astăzi, pentru scurt timp, la Slatina. El a vizitat...

Mai multe articole din aceeasi categorie