joi, iunie 13, 2024
24 C
Craiova

Procedura pentru importul cerealelor din Ucraina a fost aprobată. Barbu: „Mecanismul este agreat atât cu fermierii noștri, cât și cu autoritățile ucrainene”

Regulile privind importurile de cereale din Ucraina au fost aprobate în ședința de guvern de joi, 12 octombrie 2023, prin ordonanță de urgență. Importul de grâu, porumb, floarea-soarelui și soia se va face în baza unui mecanism negociat cu Ucraina, a precizat la finalul ședinței ministrul Agriculturii Florin Barbu.

Ministrul a explicat că vor putea importa cereale din țara vecină doar acei fermieri și procesatori care demonstrează cu acte că au nevoie de completarea stocurilor.

„În baza mecanismului negociat cu Ucraina, instituim o procedură prin care permitem importurile de grâu, porumb, floarea-soarelui și soia doar în baza unui acord de punere pe piață eliberat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Astfel, importul de cereale va fi posibil doar pentru fermierii și procesatorii români care demonstrează cu acte că au nevoie de cantități pentru completarea stocurilor. De asemenea, nu pot intra în procesare sau furajare decât cerealele care respectă standardele de calitate certificate de ANSVSA, pe baza probelor primite și analizate”, a precizat ministrul.

Mecanism nou de licențiere și pentru cerealele din Republica Moldova

Ministrul Florin Barbu a explicat și ce au efectiv de făcut fermierii și procesatorii care au nevoie de cantități suplimentare de cereale pe care nu le mai găsesc pe piața din România.

„Fermierii și procesatorii români care doresc completarea stocurilor depun documentele care atestă necesitatea importului. Comisia de analiză a cererilor verifică documentele și propun emiterea sau nu a acordului pe piață. ANSVSA eliberează certificatul de conformitate pentru produsul ce urmează a fi importat, pe baza unei analize mostre de produs, pusă la dispoziția importatorului. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale eliberează fermierului sau procesatorului acord de punere pe piață a cantității de care are nevoie. Înainte de a intra în procesare sau furajare, marfa este reverificată de către ANSVSA prin certificarea respectării calității. Eu nu pot permite ca pe piața românească să intre produse afectate de boli și dăunători sau care nu sunt 100% sigure pentru consumul nostru”, a spus ministrul.

Acordul de punere pe piață expiră la momentul în care este atinsă cantitatea solicitată la import. „Mecanismul este agreat atât cu fermierii noștri, cât și cu autoritățile ucrainene”, a mai precizat Barbu.

În cursul săptămânii viitoare, după ce va fi făcută o analiză a stocurilor, ministrul Florin Barbu va avea o întâlnire și cu ministrul Agriculturii din Republica Moldova, scopul fiind acela de a se pune de acord asupra unui nou mecanism de licențiere și asupra cerealelor care ar trebui să vină din Republica Moldova. Temerile producătorilor români, care au cerut în repetate rânduri interzicerea importurilor de cereale ieftine din Ucraina, sunt că în România ar putea ajunge cereale ucrainene după un „tur” prin Republica Moldova.

„În momentul de față, România produce cereale mai mult decât consumă”

Ministrul, pe de altă parte, nu a putut preciza de ce cantitate de cereale ar avea nevoie fermierii și procesatorii români. „Ce pot să vă spun, în momentul de față, România produce cereale mai mult decât consumă”, a spus ministrul. Ar urma ca instituțiile statului să verifice, conform prevederilor ordonanței proaspăt adoptate, stocurile pe care fermierii români le mai dețin și, în cazul în care nu se identifică cereale pe teritoriul României, să dea acordul pentru import.

„Deocamdată nu am date care să ne arate faptul că fermierii sau procesatorii sau partea de zootehnie ar avea probleme din punct de vedere al stocurilor de cereale, asta urmând în perioada următoare să fie definitivată în funcție de cererile pe care le vor face sau solicitarea de acord pe care o vor face privind necesarul de cereale de care au nevoie atât în zootehnie, cât și în procesare”, a conchis ministrul.

Ultimele stiri

CE SURPRIZĂ! „Zeița de la Montreal”, sfaturi pentru „tricolore” înainte de JO

Nadia Comăneci a ținut să le încurajeze personal pe fetele din lotul național de gimnastică înaintea competiției supreme de...

Mai multe articole din aceeasi categorie