luni, iunie 24, 2024
23.4 C
Craiova

Programare online pentru schimbarea pașaportului sau cărții de identitate

Debutul sezonului estival este un bun prilej de verificare a valabilității pașaportului, cărții de identitate sau a permisului de conducere pentru cei care doresc să călătorească în timpul concediului în țară sau în străinătate.

Ministerul Afacerilor Interne a precizat recent că serviciile publice comunitare funcționează la capacitate maximă în sprijinul cetățenilor care solicită eliberarea sau preschimbarea documentelor de identitate și de călătorie ori permiselor de conducere.

Pentru a răspunde tuturor solicitărilor, activitatea instituțiilor care eliberează aceste documente nu a fost  întreruptă, dar se desfășoară în baza unui program adaptat contextului actual și cu respectarea măsurilor necesare pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

MAI atrage atenția că, potrivit prevederilor Legii  55 din 15 mai 2020, valabilitatea documentelor amintite se menține pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări.

Atenție! Aceste prevederi sunt aplicabile, în lipsa unor acorduri bilaterale cu alte state, doar pe teritoriul României!

Pentru a preveni aparția unor probleme în acest sens, MAI încurajează cetățenii români să inițieze din timp demersurile necesare pentru a preschimba pașapoartele simple electronice/temporare, cărțile de identitate și permisele de conducere și să se adreseze serviciilor publice comunitare competențe sau misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României.

Documente de călătorie

În ceea ce privește activitatea de pașapoarte, cererile se depun, în țară, preponderent în baza unei programări on-line pe platforma www.epasapoarte.ro, la oricare serviciu public comunitar de pașapoarte, indiferent de județul de domiciliu al solicitantului. Acest lucru se face în cadrul programului de lucru cu publicul afișat, atât pe site-ul instituției www.pașapoarte.mai.gov.ro, la secțiunea “Servicii Publice Comunitare de Pașapoarte”, cât și pe site-urile instituțiilor prefectului.

Accesul solicitanților și, după caz, al reprezentanților legali în locațiile serviciilor publice comunitare de pașapoarte în vederea depunerii cererilor de eliberare a pașapoartelor simple, respectiv pentru ridicarea documentelor de călătorie, este permis cu respectarea măsurilor de protecție igienico-sanitară

Atenție! Este obligatorie purtarea măstii de protecție și respectarea marcajelor instituite pentru asigurarea distanțarii fizice. Persoanele programate trebuie să respecte ora de programare și să evite așteptarea suplimentară în spațiile destinate publicului.

MAI recomandă cetățenilor să opteze pentru expedierea pașaportului simplu electronic prin servicii de curierat (cheltuieli de expediție 8 lei + TVA) la adresa de domiciliu/reședința din țară a titularului ori a persoanei care a formulat cererea. Pașaportul simplu temporar, în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare, nu poate fi livrat prin serviciul de curierat.

În cazul minorilor în vârsta de până la 14 ani, părintele sau reprezentantul legal depune cererea pentru eliberarea unui astfel de document, inclusiv în absența minorilor, prin prezentarea a două fotografii color identice care reprezintă fizionomia actuală a titularului, având dimensiunile 3,5×4,5 cm.

Alte date suplimentare pot fi consultate atât pe site-ul direcției www.pasapoarte.mai.gov.ro, cât și pe site-urile instituțiilor prefectului.

Preschimbarea actului de identitate și a permisului auto

Pentru preschimbarea actului de identitate, cetățenii români se vor adresa serviciilor publice comunitare de evidența a persoanelor din localitatea sau sectorul în care domiciliază.

Cererile de preschimbare a permiselor de conducere românești se depun, de regulă, în baza unei programări online efectuată pe site-ul oficial al instituției www.drpciv.ro.  Cererea poate fi depusă la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, indiferent de domiciliul titularului sau emitentul permisului de conducere. 

Accesul în incinta sediului serviciilor publice comunitare este permis doar titularilor, după caz persoanelor mandatate, în baza actului de identitate, în original, cu cel mult 10 minute înainte de ora programată.

Documentele se livrează prin poștă, la adresa indicată de titular în termen de 5-15 zile calendaristice, iar pentru această perioadă se eliberează dovadă înlocuitoare a permisului de conducere.

Ultimele stiri

FOTO/OLT: Tenis de masă. Trei medalii pentru sportivii CSM Slatina la Top 16

Trei din cei patru sportivi ai Clubului Sportiv Municipal Slatina, participanți la competiția Top 16, care s-a desfășurat în...

Mai multe articole din aceeasi categorie