sâmbătă, aprilie 17, 2021
2.2 C
Craiova

Proiect de lege al PNL: Turnătorii, „premiați” cu o halcă de 30% din prejudiciu

Printr-o propunere legislativă depusă la Parlament, deputatul liberal Sebastian Burduja vrea să recompensează denunţătorii cu până la 30% din prejudiciul recuperat.

Potrivit unui comunicat de presă, în ultimele luni, deputatul PNL Sebastian Burduja a lucrat, împreună cu specialiști în domeniu din România și din SUA, la un proiect de lege care reglementează protecția avertizorilor din cadrul entităților juridice care semnalează încălcări ale legii, precum și recompensarea lor atunci când autoritățile publice din România vor recupera un prejudiciu. Propunerea legislativă transpune în legislația românească Directiva Parlamentului European și Consiliului European 1937/2019, privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii, dar „aduce și o serie de propuneri noi, pornind de la modele de bune practici la nivel internațional”.

„Am început să lucrăm la această lege din luna ianuarie, într-un grup de lucru care include două personalități de prim rang la nivel internațional: Bradley Birkenfled, cel mai cunoscut avertizor financiar din istorie, cel care a primit o recompensă de 104 milioane de dolari de la fiscul american, după ce a denunțat fraude fiscale de miliarde; și Steven Kohn, fondator și președinte al National Whistleblower Center din SUA și unul dintre cei mai cunoscuți avocați din domeniu, care a contribuit în mod activ la redactarea legislației corespondente din SUA.

Este un subiect care mă pasionează, lucrarea mea de doctorat din 2019 fiind despre corupția în mediul privat, o temă foarte puțin abordată în țara noastră. În acest moment, legislația din România are mare nevoie de îmbunătățiri și, pentru că era necesară transpunerea acestei directive, am decis să lucrăm la o formă cuprinzătoare, care include protecția avertizorilor, recompensarea acestora în cazurile în care este recuperat prejudiciul, precum și construirea unei platforme unice care prin care se asigură posibilitatea avertizorilor de a raporta încălcările autorităților competente, în condiții de anonimat deplin”, a explicat Sebastian Burduja, potrivit stiripesurse.ro.

Proiectul de lege prevede, pe lângă transpunerea directivei europene, definirea unor termeni care lipsesc din legislația actuală și a conceptelor de avertizare internă (în interiorul entităților juridice de orice fel) sau externă (către autorități) și construirea unei platforme online unice, administrată de ministerul de resort, care are ca rol principal asigurarea anonimității avertizorilor.

În ceea ce privește recompensa, propunerea vizează recuperarea de către statul român de sume sau bunuri în valoare de minim 100.000 de lei, pentru a nu îngreuna procesul cu operațiuni minore, recompensa fiind de 15% sau 30% din valoarea prejudiciului recuperat, în funcție de rolul avertizorului în respectivele fapte divulgate. În plus, amenzile propuse pentru încălcarea legii de către entitățile juridice sunt reglementate ca procente din cifra de afaceri, pentru asigurarea unui cadru clar care să descurajeze aceste fapte și să descurajeze eventual acțiuni de represalii împotriva avertizorilor.

„Ce este un avertizor? Este un cetățean care își face datoria și sesizează ilegalitați, scoțând la iveală acte prin care statul este prejudiciat – și noi toți, in fapt, suntem furați. Nu are nicio legătura cu “turnătoria” din vremurile de trista amintire; este un aspect reglementat in cele mai avansate economii. In SUA peste 6 miliarde de dolari anual sunt scoși la lumina datorită avertizorilor de integritate.
De ce este important acest proiect? Pentru ca, pe foarte multe spețe, in lipsa unui avertizor de integritate, faptele ilegale nu vor fi niciodată descoperite, iar banii nu vor fi niciodată recuperați.
Cine se teme de aceasta inițiativă? E limpede: cei care încalcă legea. Cei care au ceva de ascuns”, a scris Sebastian Burduja, deputat PNL ales în circumscripția 42, Municipiul București, pe pagina sa de Facebook.

 

Ultimele stiri

Ajutor de stat pentru viticultori: 500 de euro pe hectar

Președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu (PSD Olt), a anunțat că a fost aprobată în plen...

Mai multe articole din aceeasi categorie