Proiect de lege: fără țigări la vedere în magazine și fumatul interzis în mașină

Senatul României a adoptat recent Legea pentru modificarea unor acte normative în domeniul reglementării produselor din tutun, inițiată de USR.

Actul normativ se află acum la Camera Deputaților, care este for decizional. Dacă va fi adoptat în forma actuală, va modifica substanțial numeroase articole și paragrafe din Legea 349/2002 pentru prevenirea și combaterea consumului produselor din tutun, Legea 457/2004 privind publicitatea și sponsorizarea pentru produsele din tutun Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

În forma actuală, actul normativ prevede interzicerea fumatului la locul de muncă, deci și în spațiile special amenajate în acest scop, precum și interzicerea expunerii pachetelor de țigări în magazine, dacă acestea nu sunt cu profil exclusiv de vânzarea produselor din tutun. De asemenea, se are în vedere și interzicerea utilizării țigaretelor electronice în spații închise.

Guvernul și-a exprimat deja un punct de vedere prin care nu recomandă adoptarea actului normativ în aceasta formă, iar producătorii de țigări avertizează că adoptarea legii poate prejudicia notabil bugetul de stat.

Iată câteva dintre prevederile care vor modifica actualele reglementări în domeniul produselor din tutun:

 1. Prin fumat se înțelege inhalarea voluntară a emisiilor eliberate, atunci când un produs din tutun, țigaretă electronică, produs din plante pentru fumat sau un produs similar este utilizat potrivit destinației sale, cu excepția produselor care îndeplinesc condițiile de autorizare ca medicamente sau dispozitive medicale.
 2. Prin produs similar se înțelege un produs cu sistem asemănător ca mod de utilizare și scop cu produsele din tutun pentru fumat, dar care nu conține tutun, cum ar fi – dar fără a se limita la – dispozitive de tipul țigaretelor electronice care nu conțin nicotină, narghileaua fără tutun, dispozitive destinate consumului produselor din tutun. Sunt exceptate produsele care îndeplinesc condițiile de autorizare ca medicamente cor dispozitive medicale.
 3. Se interzice fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile de la locul de muncă, mijloace de transport în comun, locurile de joacă pentru copii precum și în autovehiculele în care se află minori sau femei însărcinate. De la prezentele prevederi fac excepție celulele pentru deținuți din penitenciarele de maximă siguranță.
 4. Se interzice comercializarea produselor din tutun a țigărilor electronice produselor din plante pentru fumat și a produselor similare în unitățile sanitare și cele de învățământ și în toate instituțiile destinate protecției și asistenței copilului de stat sau private. Se interzice comercializarea produselor din tutun, a țigaretelor electronice, a produselor din plante pentru fumat și a produselor similare prin automate.
 5. Fumatul poate fi permis pacienților cu afecțiuni psihice internați în unități sanitare în baza unei hotărâri emisă de o instanță de judecată, dar doar în spații special amenajate în exterior, cu respectarea următoarelor condiții:
 6. să servească exclusiv fumatului,
 7. accesul în aceste spații să fie exclusiv pentru acești pacienți ,
 8. să fie dotate cu scrumiere și extinctoare și amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea și stingerea incendiilor.

Expunerea  pachetelor de țigări, interzisă

Potrivit actului normativ adoptat de Senat și aflat în dezbatere la Camera Deputaților, în unitățile economice (magazine cu produse alimentare și nealimentare, de exemplu) este interzisă expunerea următoarelor produse din tutun ambalat sau neambalate:

 • componente ale produselor din tutun,
 • ambalajeale produselor din tutun, indiferent dacă conțin sau nu produse,
 • produse similare.

Expunerea produselor menționate este permisă doar în interiorul unităților economice în care se comercializează exclusiv produse din tutun, cu respectarea următoarelor condiții:

 • sunt amplasate astfel încât să nu poată fi observate din exteriorul unității economice,
 • sunt vizibile în totalitate  avertismente legate de efectele asupra sănătății și nu sunt expuse în vitrina exterioară

În unitățile economice în care se vând produse din tutun altele decât cele menționate anterior este permise afișarea timpului mărcii și prețului produselor menționate cu respectarea următoarelor condiții:

 • afișarea este permisă exclusiv la locul de vânzare,
 • informațiile sunt scrise ori tipărite pe hârtie,
 • informațiile sunt scrise sub formă de listă.

Industria nu este de acord cu modificările

Producătorul de țigarete JTI România a trimis o scrisoare oficială Camerei Deputaților prin care solicită respingerea PL-x 587/ 2019, referitoare la reglementarea produselor din tutun, atrăgând atenția că ascunderea pachetelor de țigări prejudiciază piața legală și bugetul statului.

Inițiativa prevede, printre altele, interzicerea sponsorizării oricăror evenimente și activități de către companiile de tutun, interzicerea vapatului în locurile publice etc.

Gilda Lazăr, reprezentant JTI România, spune că în Punctul de vedere negativ emis de Guvern se estimează că adoptarea proiectului ar prejudicia încasările bugetare cu cel puțin două miliarde de lei anual. „Actul normativ (PL-x 587/ 2019 – n.r.) este o inițiativă complexă și prost întocmită, din moment ce înșiși inițiatorii au depus pagini întregi de amendamente. Nu există niciun argument pentru hiper-reglementare. În momentul de față sunt transpuse în legislația românească Directiva tutunului și Directiva privind publicitatea la tutun. Este interzisă publicitatea pentru produsele din tutun încă din 2004, iar pentru țigaretele electronice din 2016 – inclusiv la punctul de vânzare. Când Uniunea Europenă va revizui Directivele în domeniu, România le va transpune. Nu există motive nici pentru a introduce bariere comerciale. De unde și până unde expunerea unui produs în magazin reprezintă publicitate? Expunerea produselor este o obligație a comerciantului de a informa consumatorul și un un drept al acestuia de a alege”, a declarat Gilda Lazăr în cadrul ședinței Comisiei pentru Cultură a Camerei Deputaților.

România este al treilea mare producător de tutun din UE (conform Eurostat), industria producătoare contribuind pozitiv la balanța de plăți. Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat (după cel petrolier), cu circa 3,2 miliarde de euro virate anual și se  află în topul investitorilor, cu investiții în derulare de peste 1,5 miliarde euro, angajând direct peste 5.000 de persoane și indirect circa 60.000. Potrivit ultimei execuții bugetare anunțate, veniturile din accizele pentru produsele din tutun au înregistrat în primele patru luni ale anului 2020 un avans semnificativ de 40,34% în plus față de anul trecut.

Proiectul de lege a fost inițiat de deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Articole asemanatoare