Proprietarii de pensiuni de la Ranca, gest fara precedent! Au trimis o scrioare Comisiei Europene reclamand nefinalizarea proiectelor de canalizare din staiune!

Administratorii unor pensiuni din Rânca şi patronii de cabane au trimis un memoriu Comisiei Europene în care relatează situaţia sistemului de canalizare din staţiunea montană situată în nordul judeţului Gorj. În document este semnalat faptul că sistemul de canalizare alături de instalaţia de telescaun au fost realizate din fonduri de preaderare, nerambursabile, însă investiţia nu corespunde nevoilor zonei turistice.

Este vorba de instalaţia de telescaun care nu funcţionează normal, decât dacă sunt ierni cu mari cantităţi de zăpadă. În zonă este şi o pârtie de 980 de metri. În afara instalaţiei de telescaun, unde pârtia nu a fost prevăzută cu tunuri de zăpadă, cea mai mare problemă este legată de exploatarea sistemului de canalizare şi a staţiilor de epurare.

Radu Miruţă, proprietarul unei pensiuni în Rânca şi cel care a trimis sesizarea despre Rânca factorilor de decizie din Comisia Europeană, a declarat că sistemul de canalizare este nefuncţional, cu toate că din bani europeni a fost cheltuită suma de peste 4 milioane de euro.

Canalizarea nu a fost dată nici acum în funcţiune, nu sunt pe la toate pensiunile executate racorduri şi staţiile de epurare ba funcţionează, ba nu funcţionează. Reprezentanţii Comisiei Europene sunt solicitaţi să verifice modul în care au fost cheltuite în Rânca fondurile europene de preaderare. Nu ar fi o premieră în acest sens, având în vedere că o verificare a fost începută în anul 2016 de către Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF), care şi-a propus să analizeze modul în care au fost cheltuite fondurile europene de preaderare în zona Rânca, Gorj.

Este vorba de un proiect cu o valoare totală de aproape opt milioane de euro. Investiţia finanţată prin vechiul program Phare a vizat amenajarea domeniului schiabil prin construirea unei instalaţii de telescaun sub Vârful Păpuşa şi a unei pârtii de schi lungă de 980 de metri. De asemenea, a mai fost construită o reţea de canalizare şi patru staţii de epurare a apelor uzate, trei fiind în zona administrată de Novaci şi una în zona administrată de Baia de Fier.

De mulți ani, în spaţiul public sunt trase semnale de alarmă asupra modului defectuos în care au fost investite fondurile europene în Rânca. Rezultatele controlului DLAF nu au mai fost făcute publice până acum. Este de amintit că sistemul de canalizare a fost recepţionat în 2011, dar încă nu este autorizat.

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu