Proști, dar mulți! Și cu probleme

Proști, dar mulți!

Autor: Tudor Artenie

Propoziția e din nuvela lui Costache Negruzzi, „Alexandru Lăpușneanu”.„Proști, dar mulți”, i-a spus vodă Lăpușneanu lui Moțoc, boierul care voia să tragă cu tunurile în norod. Lăpușneanu folosește un cântar în propriul său interes, și-l sacrifică pe boier. Expresia a făcut istorie, o folosesc chiar și cei care nu au citit nuvela sau au uitat că au studiat-o la școală.

Proști sunt cei care se opun azi prelungirii stării de alertă.

Așa a spus președintele Klaus Iohannis, atacând violent poziția partidelor din opoziție, care au declarat că nu vor vota în Parlament pentru prelungire. Președintele putea insista direct, mergând în Parlament și vorbindu-le față în față deputaților și senatorilor. Miza este sănătatea românilor. Dar și Klaus Iohannis e politician. De ce să nu profite de poziția „dușmanului” și să nu îi ardă una peste ceafă? Așa că a scos din traista prezidențială cuvântul proști și l-a lipit de partidul condus interimar de Marcel Ciolacu.

„În fața unei boli ori ești precaut, ori ești prost.”

Exact așa a spus președintele. Apoi a revenit asupra declarației, spunând că își cere scuze celor care s-ar putea simți lezați. Domnia-sa a avut o țintă clară, pe cei care ar încerca să manipuleze informațiile despre pandemie și să obțină capital politic. Sigur că toți „proștii” s-au simțit lezați, dar nu toți proștii sunt …proști. PSD a luat cuvintele lui Iohannis și le-a articulat în răspunsuri ironice mai ales pe Facebook. Mica bătălie politică din jurul prostiei a făcut un pic de rating.

Lumea politică și-a arătat, din nou, limitele.

Și puterea, și opoziția joacă pe voturi. Nu pe interes național. Nu pe soluții pentru problemele reale ale oamenilor. Sunt foarte mulți cei care nu mai doresc prelungirea stării de alertă. Hotelierii, patronii de restaurante, firmele de turism sau transportatorii (și zecile de mii de angajați din aceste domenii) sunt doar o parte a celor care s-au văzut îngenuncheați economic și pentru care guvernul nu a făcut mai nimic. Eu nu cred că acești oameni sunt proști. Sunt disperați, lipsiți de ajutor, văd cum alte guverne sprijină industriile naționale, și nu mai vor stare de alertă dintr-un motiv extrem de simplu: au nevoie să lucreze. Și nici preoții și credincioșii care vor slujbe în biserici nu sunt proști. Dacă se deschid mall-urile, dacă sălile unde se joacă „păcănele” se deschid și acestea, la ce e bună starea de alertă?

PSD a intrat într-o capcană.

Social-democrații vor să fie de partea poporului. Au majoritatea în Parlament, dar și ei joacă pentru voturi. Propun legi, dar știu că sunt legi care fie ajung să fie contestate la CCR, fie nu vor fi promulgate de președinte. Pronunțându-se împotriva stării de alertă, PSD pare să facă jocul poporului care nu mai vrea restricții. Dar numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a crescut în ultimele zile, parcă dorind să dea dreptate președintelui. Prin urmare, balanța pare să încline spre președinte și spre liberali. Așa că PSD a intrat într-o capcană: dacă se opune prelungirii stării de alertă, va răspunde pentru sănătatea românilor. Dacă va vota pentru, înseamnă că partidul e la dispoziția puterii. Nicicum nu e bine. Iar pentru președinte, lumea se împarte în oameni precauți și oameni proști. Simplu, nu-i așa?

Dincolo de încleștarea politică, România reală se adâncește în criză. Economia e knock-out. Agricultura – la fel. Ce vom mânca anul viitor? Produse de import. Cine va mânca? Cei care vor avea bani să-și cumpere mâncare. Cine va avea bani? Cei care vor avea loc de muncă. Sau infractorii. Și tot așa, un lanț de adevăruri care sunt pe zi ce trece tot mai înspăimântătoare. Și care ne arată fără echivoc o țară victimă a unei fudulii fără margini. Iar fudulia, știm cu toții, e rudă cu prostia…

Articole asemanatoare