vineri, iunie 14, 2024
24.2 C
Craiova

Protest al antreprenorilor din industria HORECA

Mâine, miercuri, între orele 17:00 și 18:00, terasele vor fi închise. Patronii și angajații industriei HORECA vor sta în fața lor cu pancarte. Acțiunea este, de fapt, un protest față de lipsa de măsuri de sprijin pentru industrie. Hotelurile, restaurantele și cafenelele sunt grav afectate economic de reglementările din această perioadă de pandemie.

„Întrerupem vânzarea și ne poziționăm în fața restaurantelor și a teraselor cu pancarte și ne exprimăm pașnic și conform normelor de prevenire a răspândirii COVID-19, nemulțumirea față de măsurile adoptate”, se spune pe pagina de Facebook a organizației patronale HORA.

„Înainte de criza COVID-19, în industria HORECA activau 40.000 de societăți comerciale cu capital 100% românesc având o cifră de afaceri de 5 miliarde euro”, se arată într-un comunicate de presă al organizației.

În domeniul HORECA lucrau, direct sau indirect, aproximativ 400.000 de angajați.

Acești angajați reprezentau 10% din numărul total al angajaților din sectorul privat. 190.000 – angajați direct implicați în industrie, iar aproximativ 210.000 – angajați ai furnizorilor de produse, materii prime și servicii.

„Totodată industria noastră contribuia semnificativ la evoluția unor companii ce dezvolta afaceri în domenii conexe, precum agricultură, furnizorii locali de ingrediente, producători și distribuitori materie primă în bucătărie, importatori și distribuitori de produse alimentare, prestatori de servicii dedicate industriei, precum și sisteme de gestiune, curățenie, transport, logistică, ambalaj”, se mai arată în comunicat.

Criza datorată pandemiei a dus la scăderea cu 70% a cifrei de afaceri din HORECA.

40% dintre operatori și-au suspendat activitatea. Antreprenorii sunt nemulțumiți de lipsa de sprijin din partea autorităților, ale căror decizii au lovit cel mai puternic această industrie.

HORA a comandat, împreună cu organizațiile membre în APT (Alianța Pentru Turism) un studiu economic. Efectuat pe o perioadă de 5 ani, studiul a stabilit că aportul HORECA la PIB este de aproximativ 5,07%.

Industria este în pericolul de faliment.

„În ceea ce privește activitatea din alte țări europene se poate observa că industria HORECA poate funcționa. În afara României, toate țările Comunității Europene au redeschis restaurantele (interior și exterior) cu reglementări stricte, respectarea acestora fiind sub atenta supraveghere a statului, acesta reușind astfel să mențină un număr mult mai mic de cazuri de îmbolnăvire față de România.”

Comunicat HORA

Semnatarii comunicatului atrag atenția asupra faptului că redeschiderea teraselor nu a atras o creștere a numărului de persoane infectate. Ei spun că redeschiderea completă a restaurantelor se poate face în siguranță dacă sunt respectate reglementările.

„Considerăm că restricționarea vânzării și a consumului în restaurant nu rezolvă dificultățile statului în a asigura respectarea legii și că prin aceste restricții se aduc doar mari prejudicii sectorului HORECA. Nu există argumente pentru blocarea acestui sector iar Guvernul actual poartă responsabilitatea distrugerii sectorului HORECA prin măsuri total disproporționate față de situația reală, astăzi fiind afectați în mod direct de aceste restricții nejustificate 400.000 de angajați”, se mai arată în documentul dat publicității.

Reprezentanții industriei cer măsuri imediate. Cer elaborarea de urgență a unui plan etapizat de revenire la normalitate, așa cum se întâmplă în alte state europene.

Ultimele stiri

Campioana europeană la tenis de masă, muză pentru iubitul handbalist!

Pentru a sărbători “Ziua mondială a fotografiei în natură”, multimpla campioană la tenis de masă, Andreea Dragoman, și-a pus...

Mai multe articole din aceeasi categorie