Proteste masive la Ramnicu Valcea! Salariatii de pe platforma chimica si minerii spun ca vin la Bucuresti!

Proteste masive la Ramnicu Valcea!

Proteste masive la Ramnicu Valcea! Trei zile de proteste ale fără nici o rezolvare, pentru angajaţii de pe platforma chimică vâlceană. Protestarii aduc in atentie pericolul închiderii activităţii societăţii comerciale CIECH Govora, singura fabrica de soda caustica din tara. Lor li s-au alaturat si protestari din minerit.

Conducerea CIECH a anuntat ca va trebui sa inchida activitatea din cauza pretului foarte mare al aburului tehnologic pe care-l primeste de la CET Govora. Cei de la CET Govora se apara sustinand ca au fost nevoiti să cumpere cărbune de la Complexul Energetic Oltenia. Totul la un preţ crescut faţă de cel obţinut din propriile cariere. CET a rămas fără cărbune după ce un utilaj al Carierei Alunu s-a prăbuşit în luna mai a acestui an.

„Dacă lor nu le pasă de noi, haideţi să mergem să le spunem că nu mai avem timp de aşteptat”  

Proteste masive la Ramnicu Valcea! Revenind la protestele de amploare din aceste zile de la Vâlcea, protestatarii l-au întrebat joi, 12 septembrie, pe prefectul judeţului, Florian Marin, dacă este de acord să-şi dea demisia în cazul în care nu se va găsi nici o rezolvare la problema lor.

„Domnule prefect, dacă nu rezolvaţi situaţia de pe platformă vă veţi da demisia din funcţie odată cu plecarea, concedierea noastră?”, au spus manifestanţii cerându-i să-i însoţească la Guvern: „Întrucât decidenţii  nu au răspuns invitaţiei noastre, vă propunem să ne însoţiţi astăzi la Bucureşti. Dacă lor nu le pasă de noi, haideţi să mergem să le spunem (guvernanţilor – n.r.) că nu mai avem timp de aşteptat. Mai sunt cinci zile până trebuie să plecăm acasă”, au mai spus protestatarii, conform adevarul.ro.

„Prefectul nu are obligaţia legală şi nici nu poate interveni”

Prefectul Florian Marin le-a explicat însă că nu stă în puterea sa să rezolve o problemă economică: „Dacă rezolvarea situaţiei dumneavoastră stă-n demisia prefectului, atunci înseamnă că nu-i o problemă. Nu pot să intervin! Câţiva dintre dumneavoastră m-au înjurat în cursul zilei de ieri  şi nu e în regulă. Situaţia se cunoaşte de foarte mult timp: este vorba despre o societate aflată în insolvenţă  (CET Govora – n.r.) care are contract cu altă societate (CIECH – n.r.), da? Prefectul nu are obligaţia legală şi nici nu poate interveni. Credeţi cumva că am stat aici şi n-am făcut nimic? Că nu m-a interesat problema dumneavoastră?”, a întrebat retoric prefectul adăugând „Da, am spus că particip la orice demers al dumneavoastră…”. 

„Săptămâna viitoare, în frunte cu mine, mergem la Bucureşti!”  

La rândul său, şeful administraţiei locale le-a dat asigurări protestatarilor că există în lucru, la Guvern, trei hotărâri succesive. Acestea sunt gandite să permită Complexului Energetic Oltenia să exploateze cărbune dintr-o arie nouă. O arie speciala pentru nevoile judeţului Vâlcea. Astfel se va folosi gaz la un preţ „mai bun decât ce primim acum”.   

„Am vorbit din nou cu directorul de la CEO. El m-a asigurat că vor veni pentru CET Govora două trenuri la trei zile. Asta înseamnă undeva la 25.000 tone de cărbune în plus. Am vorbit şi cu domnul Urbanowski (directorul general de la CHIECH – n.r.) la telefon. I-am explicat despre problemele pe care le-am rezolvat, legate de cărbune,  gaz. Administratorul judiciar de la CET Govora aşteaptă să primească în scris toate aceste cifre. Ca la final, după ce vor fi întroduse în aplicaţia lor, să vedem cu cât va scădea preţul (de livrare a aburului industrial – n.r.)”, a afirmat Constantin Rădulescu, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea.

CET Govora are si ea mari probleme financiare. Euro Oltenia a scris despre aceste in mai multe articole.

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu