Protestul din Piața Victoriei și limitele statului nostru slab

Protestul din Piața Victoriei

Autor: Tudor ARTENIE

Protestul liber este ca o perfuzie cu vitamine pentru democrație. Dacă poți protesta înseamnă că trăiești într-o țară liberă. Protestul tău alimentează democrația. Ai o opinie, bună sau rea – nu contează, ai dreptul să îți exprimi opinia în public și în felul acesta întărești libertatea în țara ta.

Protestul, în mod firesc, se supune unor reglementări legale.

Pe bună dreptate, protestul nu înseamnă să spargi vitrine sau să scuipi pe jos. Toate statele civilizate au reglementat modul în care îți poți manifesta protestul. Sunt cerute autorizări de la primărie (pentru a închide o piață și a modifica traficul auto, de exemplu). Autorizarea permite o atenție sporită a autorităților care trebuie să asigure buna desfășurare a unui miting – de la ambulanțe, la protecția protestatarilor. Sunt prevăzute orele de desfășurare astfel încât protestul să fie „acoperit” din toate punctele de vedere. Manifestările care nu respectă regulile – de la New York, la Paris – se termină adesea prost, cu bastoane și gaze lacrimogene.

Protestul în stare de urgență sau de alertă este cu atât mai complicat de organizat.

În weekend, în Piața Victoriei, mai multe sute de persoane au manifestat împotriva măsurilor luate de autorități împotriva epidemiei. Unii sunt oameni cunoscuți publicului, politicieni sau ziariști. Nu au fost mulți. Aceștia pun la îndoială gravitatea acestei pandemii. E dreptul lor să o facă. Dar protestul lor nu a fost autorizat de nimeni. Și, pe de altă parte, cea mai mare parte a populației a respectat regulile și s-a păzit. Faptul că protestatarii au ales să ignore regulile îi privește.

Dar faptul că nu au respectat opțiunea celor mai mulți români de a respecta regulile și recomandările, faptul că nu au purtat măști și nu au respectat distanța fizică, arată cel puțin lipsă de respect pentru ceilalți oameni.

De ce nu au intervenit autoritățile?

Pentru că autoritățile se bâlbâie încontinuu de când a început criza noului coronavirus. În weekend, orice ar spune Ludovic Orban, starea de alertă nu era instituită legal, iar starea de urgență expirase. Talentatul domn Vela nu a avut forța să îi pună la punct pe cei care îi sfidau pe toți ceilalți care au stat acasă și care azi merg la serviciu sau la cumpărături cu mască. Așa că autoritățile au acceptat ca un grup mic de oameni să sfideze – și poate chiar să-i pună în pericol pe ceilalți – nu pentru că nu ar fi putut interveni, ci pentru că erau în culpă cu legea care reglementa starea de alertă. Încă un scandal ar fi afectat imaginea guvernului, deja șifonată de ultimele două luni.

Guvernarea presupune responsabilitate față de oameni, nu o goană nebună după voturi.

Un guvern nu trebuie să fie simpatic, ci eficient și corect. Respectul pentru instituțiile statului nu se dobândește cu măsuri populiste sau ascunzând adevărul, ci cu fermitate și transparență. Legile nu sunt negociabile, iar dacă vreun ministru greșește, este obligat să recunoască și să își ceară scuze. Și are și libertatea de a-și da demisia. Doar lucrând cinstit câștigă respect!

Faptul că sâmbătă și duminică în fața clădirii guvernului s-au adunat niște oameni care au încălcat toate regulile și recomandările, iar autoritățile nu au intervenit este urmarea unui fel de a face politică exclusiv din interes electoral. Un fel de-a face politică vechi de 30 de ani. Iar protestul acelor oameni care ne-au sfidat pe cei care nu suntem de partea lor și riscă să crească numărul celor care se pot infecta arată cât de slab este statul român, cât de egocentrici am devenit și cât de fragilă este povestea democrației românești.

Articole asemanatoare