luni, iulie 4, 2022
26.8 C
Craiova

PSD anunță continuarea investițiilor pe Jiu, deși sunt blocate de ONG-urile de mediu

PSD va depune un proiect de lege prin care investiții energetice, începute înainte de 2007 și abandonate mai apoi din cauza unor litigii pe teme de mediu, să fie scoase din zona ariilor protejate.

„Astfel se vor putea finaliza rapid două hidrocentrale de pe Jiu, unde deja s-au investit peste 175 de milioane de euro. Odată puse în funcțiune, aceste hidrocentrale vor aduce suplimentar o cantitate importantă de energie ieftină, pentru sistemul energetic national”, spune președintele PSD Gorj, Mihai Weber.

Povestea e complicată, însă. A fost relatată de cei de la Observator: În 2003, Hidroelectrica tranformă râul Jiu în șantier. Își aduce buldozerele și se apucă de lucru. Proiectul prevedea construirea unei adevărate salbe de hidrocentrale pe Jiu, nu mai puţin de zece. Amenajările de la Livezeni și Bumbești singure urmau să aprindă lumina în 100.000 de case. Doar că, în 2005, statul declară Defileul Jiului parc naţional, iar în 2007, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, zona este inclusă în situl Natura 2000. Apar restricții pentru șantiere și reguli noi pentru constructori.

Hidroelectrica nu ar fi fost nevoită să joace după noile reguli, dacă ar fi terminat lucrările la timp, până în 2008, atunci când expira autorizația. Însă proiectul a fost tărăgănat, șantierul sistat şi amânat, iar în 2012, Hidroelectrica a intrat în insolvenţă. În acel moment, doar 50% din lucrări fuseseră executate. La câțiva ani după, odată cu ieșirea din insolvență, a fost nevoie de noi autorizaţii de construcţie, care să corespundă cu normele europene de mediu. Hidroelectrica a continuat însă construcția, fără să prezinte nicio hârtie.

Octavian Berceanu, fostul şef al Gărzii de Mediu: Ar trebui să avem nişte anchete. Paguba adusă nouă, pentru că banii ăia sunt bani din buzunarele noastre, este enormă. Construiam spitale, autostrăzi cu banii ăia.

Lovitura de graţie a venit în 2017. La insistențele activiștilor de mediu, Curtea de Apel Bucureşti blochează lucrările, gata în proporție de 90 la sută.

Cei de la Hidroelectrica susțin că ONG-urile de mediu sunt finanțate din străinătate

Cătălina Rădulescu, avocat ONG mediu: S-a încercat continuarea proiectului cu două autorizații de construire nelegale emise fără evaluări de mediu, motiv pentru care au fost anulate de instanța de judecată.

Bogdan Badea, președintele Hidroelectrica: Există foarte multe organizaţii nonguvernamentale care ne targhetează absolut toate investiţiile. Întâmplător sau nu, finanţate din străinătate.

Ecologiștii au reclamat că râul Jiu ar fi urmat să fie tras prin conducte uriaşe, lucru care ar fi redus semnificativ debitul pe porţiunea respectivă. În plus, ar fi distrus habitatele peștilor, reptilelor și vidrelor.

Octavian Berceanu, fostul şef al Gărzii de Mediu: Sunt afectaţi 30 de km din singurul râu, din partea asta a Europei, care mai este sălbatic. Nu mai auzi niciun ţipăt pe pasăre, niciun ciripit, nu mai vezi animale.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Sunt convins că, până la urmă, împreună cu colegii din Parlament, o să găsim o formă de modificare a legislaţiei, aşa fel încât aceste investiţii să poată fi finalizate. E păcat, s-au băgat foarte mulţi bani în acele sisteme.

Marius Grecu, reprezentant Hidroelectrica Târgu Jiu: Toate aceste centrale la un loc ar putea asigura necesarul energetic al judeţului Gorj. Dacă ar funcţiona toate la capacitate maximă, procentul de producție în sistemul național de energie ar fi de peste 20%, fără Porțile de Fier 1 și 2.

 

 

Ultimele stiri

La mulți ani, Slatina ❗

Televiziunea Euro Oltenia Info a fost alături de slătineni la aniversarea celor 43 de ani de la trecerea orașului...

Mai multe articole din aceeasi categorie