duminică, ianuarie 17, 2021
-6.1 C
Craiova

PSD decide azi listele pentru Parlament. Primarii din teritoriu au votul decisiv

Organizațiile județele ale PSD au astăzi Consilii Politice în care decid cine vor fi candidații la Parlament la alegerile din 6 decembrie. Deja liderii locali au discutat, în mare, cu Marcel Ciolacu și conducerea centrală a partidului despre cei care și-au anunțat intenția de a face parte din viitorul Legislativ. Votul decisiv îl vor avea însă primarii, care s-au declarat nemulțumiți de parlamentarii de până acum. Aleșii locali par să fi înțeles că au un cuvânt greu, mai ales că mai toată munca ei o fac și tot ei sunt cei care scot oamenii la vot. Prin urmare, viitorii candidați trebuie să fie în grațiile celor ce au obținut mandate la locale, să îi fi ajutat să câștige și cu care să aibă o bună colaborare în următorii patru ani. Așadar numele cu care președinții de organizații au fost la Marcel Ciolacu e posibil să nu se mai potrivească cu dorința primarilor care vor decide azi listele.

Paul Stănescu rămâne, fratele pleacă

Secretarul general al PSD, senatorul de Olt Paul Stănescu va deschide lista PSD în județul Olt la alegerile parlamentare pentru Senat, a anuntat deja, într-o conferință de presă, președintele filialei județene a partidului, Marius Oprescu.

La Camera Deputaților lista va fi deschisă de Marius Iancu. Ceilalți ar fi Cătălin Grecu, Florin Barbu și Adrian Chesnoiu. La Senat, lista este deschisă de secretarul general al PSD, Paul Stănescu, urmat de Siminica Mirea. Alexandru Stănescu, fratele lui Paul Stănescu, a anunțat că nu mai vrea un nou mandat. El este în acest moment deputat de Olt. Toate aceste nume vor fi însă votate – sau nu – azi.

Marius Oprescu și-a fixat un obiectiv ambițios și a precizat ca organizația sa vrea nu mai puțin de patru mandate de deputat si două de senator.

„Noi am încercat să ținem cont de propunerile primarilor din localități pentru că în ultimul mandat foarte mulți primari ne-au spus că în ce privește parlamentarii, mandatul n-a fost unul de mare succes din cauza ca ei nu s-au raportat la organizația Olt. Și încercăm de această dată să le răspundem așteptărilor. (…) Cred că cel mai important este ca un candidat să n-aibă probleme de integritate, să fie un om al comunității, susținut de majoritatea membrilor comunității și în același timp să aibă susținerea organizației Olt. Primarii ne-au reproșat lipsa de activitate în teritoriu a parlamentarilor (…) Dacă am greșit în ultimul mandat, acum trebuie să reglăm aceste lucruri și să facem așa cum trebuie. Pe lista propunerilor noastre se vor gasi foarte multi oameni noi, dar si o parte dintre parlamentari. (…) Nu vor fi nume din afara judetului. Conducerea centrala a stabilit ca toti candidatii sa fie membrii ai comunitatii oltene, exclus sa avem pe cineva din afara”, a mai declarat Marius Oprescu.

Vot ca la carte la Vâlcea

La Organizația Județeană Vâlcea a PSD a avut deja loc selecția, prin vot secret, a candidaților la funcțiile de senator și deputat.

Din totalul celor 137 de membri ai Comitetului Executiv Județean, și-au exercitat dreptul de vot 134.

Rezultatul votului pentru Senat a stabilit următoarea ierarhie: pe primul loc, cu un total de 90 de voturi, se situează Matei Constantin-Bogdan, iar pe locul al doilea s-a clasat Mihăilescu Gheorghe, cu 53 de voturi.

La Camera Deputaților, situația se prezintă astfel:

– pe primul loc, cu 100 de voturi, s-a clasat Popa Ștefan-Ovidiu;

– pe locurile 2 și 3, la egalitate de voturi, respectiv 58, se situează Oteșanu Daniela și Neață Eugen;

– pe locul 4, cu 33 de voturi, se află Concioiu Nicolae;

– pe locurile 5 și 6, cu 32 de voturi, tot la egalitate, se află Cocoș Vasile și Matei Gigi Ion.

Deoarece la Camera Deputaților pentru locurile 2 și 3 candidaţii au obţinut acelaşi număr de voturi, decizia finală pentru stabilirea ierarhiei va aparține conducerii.

La Gorj intră în scenă și fostul prefect

Organizația PSD Gorj a stabilit numele celor care se califică în „finala” pentru Parlament, dar votul va fi dat azi în ședința Consiliului Politic. Până în acest moment, locurile eligible pentru Camera Deputaților ar fi Mihai Weber și Claudiu Manta, notar, iar pentru locul trei se va decide între Ciprian Florescu și Andrei Maioreanu, fost secretar de stat în Ministerul Energiei. La Senat primul loc e disputat de Florin Cârciumaru și Cristinel Rujan, fost prefect.

Dolj – Laura Vicol cap de listă

Avocata Laura Vicol va deschide lista pentru Camera Deputaților a social-democraților doljeni, iar fostul președinte al Consiliului Județean, Ion Prioteasa, va fi primul la Senat. El este urmat de fostul primar al Craiovei, Mihai Genoiu.

Președintele PSD Dolj, Claudiu Manda, a confirmat, pentru Libertatea, desemnarea Laurei Vicol pe prima poziție pentru Cameră.

Lista este continuată de Alexandra Presură – deputat în funcție, Iulian Badea – fiul fostului fotbalist al Universității Craiova și pe Eliza Ștefănescu (Peța), actual deputat.

La Mehedinți vine din urmă „politicianul anului 2017”

La PSD Mehedinți și-au manifestat intenția de a candida următorii: pentru Camera Deputaților Alin Chirilă, desemnat în 2017 politicianul anului în județ și fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, Codruța Rogoveanu – soția primarului din Gogoșu, și Folescu Cornel. Pentru Senat organizația are în vedere în principal două candidaturi – Liviu Mazilu și Ionuț Sibinescu.

Ultimele stiri

Zbor direct Craiova – Sharm el Sheikh, cu charter, de Paște

O veste bună pentru cei care vor să petreaca vacanța de Paște în celebra destinație Sharm El Sheikh din...

Mai multe articole din aceeasi categorie