vineri, iulie 1, 2022
27.3 C
Craiova

Radu Voinea, antreprenor: „2021 va fi clar mai bun, nu pot să îmi imaginez altceva!”

Managerul agenției de turism Business Trip și al 18 Gym Fitness Club din Slatina, Radu Voinea, a povestit, la emisiunea „Reporter 24” de la Olt Tv, cum a fost acest an pentru mediul de afaceri și cât de afectate sunt firmele. Dar, cu tot greul, el nu și-a pierdut speranța și spune că din primăvară lucrurile se vor schimba în bine.

Tânărul antreprenor a explicat cum a simțit modul de acțiune al Guvernului față de mediul de afaceri, în pandemie.

„Lunile martie, aprilie, mai au fost extrem de dureroase. Pentru că nu știai ce se întâmplă, nu știai ce urmează, trecea luna dar cheltuielile le aveai. Aveai cheltuielile de chirii, de salarii, care sunt cele mai importante.

Cum-necum, luna trece, e un procedeu simplu: a trecut luna, nu ai facturat niciun ban, dar trebuie să eliberezi niște sume. Și noi, fiecare dintre noi, trebuie să mai și trăim. Pot spune că șomajul tehnic a fost un ajutor, dar strict de supraviețuire. 75 la sută din salariu. Mai sunt celelalte cheltuieli despre care s-a vorbit un pic, s-a discutat că vom face, dar nici astăzi, la sfârșitul anului, nu avem o măsură concretă.

Degeaba ești deschis cu o activitate – adică Guvernul spune Te-am lăsat deschis – dacă clientul nu vine. Cum sunt sălile de fitness. Eu sunt deschis, dar pe partea celalată… Stați acasă! Feriți-vă! Protejați-vă! Și oamenii nu vin la mișcare de frică, degeaba ești deschis! Poți fi deschis și să ai o măsură de suport, de 30 -40 la sută…  Evident că suntem pe minus, în 2020, doar că am luptat să fie minusul cât mai mic”, a explicat Voinea, referindu-se în special la sălile de fitness.

Hotelierii, cei mai afectați

Managerul agenției Business Trip spune că față de anul trecut, 2020 a fost un an extrem de greu pentru industria turismului. „Cei mai afectați sunt hotelierii. Cei mari, cu 100 – 200 de camere. Noi am avut multe rezervări anulate din cauza lipsei petrecerilor. Noi, românii, nu mergem (de Revelion) la un hotel dintr-o stațiune montană, să zicem, unde să plătim poate 1.500 – 1.200 – 2.000 de euro doar ca să mâncăm o friptură și la ora 23 să ne ducem în cameră. Prefer să stau acasă. Am avut rezervări făcute. Clar petrecerile sunt interzise…  Și automat oamenii au preferat să anuleze și au zis că decât să merg de Revelion la un hotel cu 2.000 de euro, mai bine merg peste 2 sau 3 săptămâni la același hotel la jumătate de preț”, spune managerul Business Trip.

Există totuși câteva destinații exotice deschise, după cum anunță el, și anume Maldive, Egipt sau Mexic, unde s-au vândut în ultimele zile mai multe vacanțe.  „Sunt români care au dorit să meargă fără restricții, chiar dacă au plătit ceva maim ult pe biletul de avion. În Mexic nici nu e nevoie de test Covid”, spune antreprenorul.

„Am încredere că ne vom reveni”

Radu Voinea nu și-a pierdut însă speranța și este sigur că peste câteva luni totul va reveni la normal.

„Am încredere că din primăvara lui 2021 începem să fim aproape de normalitate și să creștem”.

În opinia sa, românii ar trebui să se vaccineze în număr cât mai mare, pentru că dacă rata de îmbolnăviri va scădea, și din punct de vedere economic se va simți o îmbunătățire a situației.

Pe de altă parte, Radu Voinea crede că un mod prin care industria va avea de câștigat va fi noul minister pentru turism și IMM.

„E un semnal important, pentru că turismul are nevoie de ministerul lui. E foarte greu cum era până acum. Virgil Popescu gestiona patru ministere. E greu. Ministerul turismului trebuie să se ocupe de problemele turismului. Eu cred că 2021 va fi clar mai bun, nici nu pot să îmi imaginez altceva. Cred și sper să se poată organiza campionatele europene care sunt propuse pentru România – cel care trebuia organizat în 2020 și a fost amânat pentru anul viitor. Avem campionat European de tenis de masă, de fotbal U 91, care trebuie organizate în România… Dacă toate acestea se vor organiza în 2021, va fi un semnal bun pentru toată industria”.

Ultimele stiri

Acuzații de delapidare la BRD: percheziții și în Olt, Gorj și Vâlcea

Polițiștii din Capitală fac percheziții în București și alte 12 județe într-un dosar în care este vizat un fond...

Mai multe articole din aceeasi categorie