Ratele bancare pot fi amânate

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunțat că plata ratelor bancare ar urma să fie suspendată, iar amânarea ratelor se va face pe o perioadă mai mare decât cea pentru starea de urgenţă, adică de până la 6 luni, după încetarea acesteia.

“Pregătim o soluţie pentru ratele românilor. Astăzi a venit decizia Asociaţiei Europene a Băncilor care permite acest lucru. Este un prim pas, dar care era important pentru a veni cu o soluţie pentru tot sistemul bancar, pentru toţi clienţii şi pe care o vom adopta joi, 26 martie 2020, în şedinţa de Guvern, prin ordonanţă de Guvern. Cei care vor cere, vor avea acces la această facilitate. Care va fi durata de amânare şi care vor fi condiţiile, le vom pune în ordonanţa de urgenţă. Cei care au nevoie de păsuire, nu au nevoie de vreun certificat sau de altceva. Vor putea să apeleze la această facilitate. Joi vom veni exact cu detaliile”, a afirmat Cîţu la un post de televiziune.

Pe de altă parte, ministrul a precizat că a avut o discuție pe această temă și cu conducerea Băncii Naționale a României. Florin Cîțu a spus că păsuirea trebuie să se extindă perioada şi după starea de urgenţă. „Va fi vorba despre luni, nu putem vorbi despre ani în acest moment. Mai aproape de şase luni, decât de trei luni, Este vorba despre o păsuire, nu putem să ştergem ratele”, a spus ministrul.

BNR a anunţat că va transmite scrisori de informare tuturor băncilor și instituţiilorfinanciare nebancare – IFN, prin care acestora li se va oferi posibilitatea restructurării creditelor debitorilor şi modalitatea de aplicare a reglementărilor în vigoare.

Reamintim că și PSD are în vedere depunerea la Parlament a unui proiect de lege referitor la amânarea plății ratelor bancare, fapt anunțat de Marcel Ciolacu, președintele acestei formațiuni politice.

Articole asemanatoare