luni, mai 27, 2024
22.9 C
Craiova

Israelul, în stare de urgență! Iranul a lansat sute de drone și rachete. Unele și-au atins ținta

Israelul, în stare de urgență! Iranul a lansat sâmbătă noaptea un atac major împotriva Israelului, lansând sute de drone, rachete de croazieră și rachete balistice. Israelul a închis spațiul aerian și a ridicat în aer numeroase avioane militare și de vânătoare. Vecinii Israelului au anunțat fiecare că și-au închis spațiul aerian pe timpul nopții, informează Hotnews.ro.

Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran a declarat că a lansat zeci de drone și rachete asupra Israelului sâmbătă seara, un atac care ar putea declanșa o escaladare majoră între inamicii regionali, SUA angajându-se să sprijine Israelul.

Armata israeliană a spus că peste 100 de drone, despre care surse de securitate irakiene au spus că au fost văzute zburând deasupra țării din Iran. Surse oficiale, citate în presă, vorbeau chiar de câteva sute de drone, dar și de rachete de croazieră. Postul israelian Channel 12 a spus că unele dintre acestea au fost doborâte peste Siria sau Iordania încă dinainte să ajungă peste Israel.

Agenția de știri de stat a Iranului a citat o sursă care spunea că armata sa a lansat și un prim val de rachete balistice împotriva Israelului, dar surse oficiale din cadrul IDF au negat că ar fi fost lansate astfel de rachete.

După ora locală 02.00, numeroase interceptări și lansări ale sistemului israelian Iron Dome au putut fi înregistrate video pe cerul de deasupra Ierusalimului și a unor localități din estul țării. În același timp, pe rețele sociale au apărut mai multe clipuri video cu lovituri de rachete ce lovesc zone din interiorul Israelului.

Israelul, în stare de urgență. „Am interceptat 99 la sută dintre amenințările către teritoriul israelian”

Iranul a lansat peste 300 de „amenințări de diferite tipuri” către Israel, inclusiv rachete balistice, drone și rachete de croazieră, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Avichay Adraee, citat de The Guardian.

„Am interceptat 99 la sută dintre amenințările către teritoriul israelian. Aceasta este o realizare strategică foarte importantă”, a declarat Adraee.

  • „Din cele aproximativ 170 de drone lansate de Iran – nici măcar una dintre ele nu a pătruns în statul Israel, deoarece avioanele de luptă ale forțelor aeriene și sistemele de apărare aeriană ale noastre și ale aliaților noștri au interceptat zeci dintre ele
  • Din cele peste 30 de rachete de croazieră lansate de Iran – niciuna dintre ele nu a pătruns pe teritoriul israelian. Avioanele noastre de război au interceptat 25 de rachete în afara granițelor țării.
  • Din cele peste 120 de rachete balistice, un număr foarte mic a pătruns pe teritoriul israelian, în timp ce restul rachetelor au fost interceptate. Acest număr mic a căzut la o bază a forțelor aeriene din Nafatim și a provocat pagube minore la infrastructură.”
Liderul de la Casa Albă, Joe Biden, a reafirmat angajamentul „de fier” al SUA față de Israel în convorbirea cu Benjamin Netanyahu.

„I-am spus că Israelul a demonstrat o capacitate remarcabilă de a se apăra și de a învinge chiar și atacuri fără precedent – trimițând un mesaj clar dușmanilor săi că nu pot amenința în mod eficient securitatea Israelului”, a subliniat Biden.

Președintele american a declarat că aproape toate dronele și rachetele lansate din Iran au fost interceptate, adăugând că va convoca duminică o reuniune a liderilor G7, potrivit The Guardian. Condamnând atacul, Joe Biden a afirmat, într-o declarație de la Casa Albă, că Iranul a fost ajutat de grupări din Yemen, Siria și Irak.

„La indicațiile mele, pentru a sprijini apărarea Israelului, armata americană a deplasat avioane și distrugătoare de apărare împotriva rachetelor balistice în regiune în cursul săptămânii trecute. Datorită acestor desfășurări și a abilității extraordinare a militarilor noștri, am ajutat Israelul să doboare aproape toate dronele și rachetele care se apropiau”, a declarat Biden.
SourceHotnews

Ultimele stiri

FOTO: Ce poveste! A renunțat la karate să devină campioană la triatlon!

La 14 ani, Tunde Crișan a câștigat primul Campionat de SuperSprint la care a participat, învingând și fete de...

Mai multe articole din aceeasi categorie