luni, iunie 24, 2024
28.4 C
Craiova

Recursul compensatoriu a devenit istorie

Recursul compensatoriu a fost abrogat. Președintele Klaus Iohannis a promulgat, astăzi, Legea care abrogă recursul compensatoriu. Legea a fost adoptată de Camera Deputaților pe 4 decembrie.

Oficial, pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale scrie că președintele a semnat „decretul privind promulgarea Legii de abrogare a Legii nr. 169/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, de modificare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal”.

În 4 decembrie, plenul Camerei Deputaților a adoptat în calitate de for decizional, proiectul de lege prin care se abrogă recursul compensatoriu.

Premierul Ludovic Orban a precizat că abrogarea va avea efecte doar pentru viitor. Totodată, șeful executivului a spus că măsura nu înseamnă că imediat după abrogare nimeni nu va mai beneficia de prevederile acestei legi.

22.917 de persoane condamnate au fost eliberate din închisoare ca urmare a recursului compensatoriu din 19 octombrie 2017 până la 2 decembrie 2019. O serie de recidive ale celor inculpați au provocat reacții publice vehemente împotriva acestei legi. PNL și USR au folosit această temă în campania prezidențială. PNL s-a angajat ca, o dată cu preluarea guvernării, să elimine recursul compensatoriu.

Recursul compensatoriu a fost legiferat în România ca urmare a presiunilor Comisiei Europene. Legea a fost adoptată pentru a evita un infringement din cauza condițiilor proaste din închisori, incompatibile cu demnitatea ființei umane. Conform acesteia, pentru un număr de zile executate, deținuților li se scădea o fracție din pedeapsă.

Recursul compensatoriu nu mai există în România. Dar guvernul va trebui să identifice o altă metodă rapidă de a îmbunătăți condițiile din penitenciare. Altfel, vom fi pedepsiți de Comisia Europeană.

Ultimele stiri

FOTO/OLT: Tenis de masă. Trei medalii pentru sportivii CSM Slatina la Top 16

Trei din cei patru sportivi ai Clubului Sportiv Municipal Slatina, participanți la competiția Top 16, care s-a desfășurat în...

Mai multe articole din aceeasi categorie