sâmbătă, aprilie 17, 2021
2.2 C
Craiova

„Reporters sans frontières” a dat în judecată Facebook

Organizația pentru protecția drepturilor jurnaliștilor, „Reporters sans frontières” (RSF) a depus o plângere la procurorul public din Paris împotriva Facebook. Motivul: proliferarea masivă a urii online și a informațiilor false.

Concret, RSF acuză contradicția evidentă dintre angajamentele rețelei sociale față de consumatori și realitatea funcționării acesteia. Plângerea se bazează pe legislația franceză, care permite condamnarea firmelor pentru „practici comerciale înșelătoare”. RSF susține că Facebook permite răspândirea dezinformării și a urii (în general, dar și împotriva jurnaliștilor), în contradicție cu termenii și condițiile sale de utilizare și campaniile sale publicitare.

În Franța, Facebook are 38 de milioane de utilizatori.

Deoarece condițiile Facebook sunt aceleași peste tot pe planetă, o hotărâre judecătorească dată în Franța împotriva gigantului american ar putea avea un impact global. RSF studiază, de asemenea, depunerea plângerilor similare în alte țări.

Plângerea vizează în mod oficial companiile Facebook Franța și Facebook Irlanda.

O astfel de infracțiune se pedepsește în Franța cu amendă. Dar amenda poate ajunge la 10% din cifra de afaceri medie anuală.

În Termenii și condițiile sale, Facebook se angajează să lucreze „pentru a menține un mediu sigur și fără erori”. Compania susține că interzice partajarea „oricărui lucru ilegal sau înșelător”. De asemenea, Facebook se angajează să „limiteze semnificativ diseminarea informațiilor false”.

Într-o campanie publicitară din presă de la începutul anului 2021, Facebook spunea că ia măsuri pentru a oferi „informații exacte în timp real, pentru a combate mai bine pandemia”. Compania explică că lucrează cu guverne și organizații internaționale „pentru a împărtăși informații fiabile despre COVID-19”.

RSF arată că realitatea este diferită.

Un proiect antidezinformare online, fondat în 2015, First Draft, a stabilit recent că Facebook este principalul focar al teoriilor conspirative în jurul vaccinurilor pentru comunitățile de limbă franceză. În ultimul trimestru al anului 2020, 1,2 miliarde de interacțiuni cu site-uri înșelătoare au fost înregistrate pe Facebook de către German Marshall Fund (GMF). Într-un studiu publicat în 2020, Facebook a fost, de asemenea, identificat ca „cea mai puțin sigură dintre principalele platforme online”. Elementele furnizate de RSF în sprijinul reclamației sale confirmă amploarea fenomenului, elaborând exemple emblematice.

În ceea ce privește lupta împotriva urii online, RSF oferă două rapoarte ale unui executorul  judecătoresc.

Primul raport se referă la pagina de Facebook Charlie Hebdo, în special publicarea numărului „Tout ça pour ça” publicat în septembrie 2020 (în timpul deschiderii procesului atacurilor din ianuarie 2015). RSF a numărat câteva zeci de comentarii insultând, amenințând sau solicitând violență împotriva ziarului și a jurnaliștilor acestuia.

A doua observație se referă la comentarii urâtoare și amenințătoare adresate jurnaliștilor.  Acestea au fost publicate pe paginile publice de Facebook. Au fost, de asemenea, consemnate o serie de observații amenințătoare aduse ziarului L’Union. Unul dintre fotografii ziarului a fost agresat în februarie 2021.

În ceea ce privește dezinformarea, RSF oferă alte exemple.

Astfel, cinci încărcări diferite ale videoclipului conspirativ Heist, au fost vizionate de peste 4,5 milioane de ori în două luni. Un alt film despre pandemie, intitulat Shenanigans-19, despre care AFP a stabilit că este în mare măsură neadevărat, a fost vizionat de aproape 4.000 de ori pe zi, în medie, timp de două luni. Un alt exemplu evidențiat în plângere, un videoclip în care un membru al ONU denunță așa-zisul genocid planificat al Covid-19  (videoclip cenzurat), a fost vizualizat de aproape 400.000 de utilizatori.

Ultimele stiri

Ajutor de stat pentru viticultori: 500 de euro pe hectar

Președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu (PSD Olt), a anunțat că a fost aprobată în plen...

Mai multe articole din aceeasi categorie