marți, august 9, 2022
30.6 C
Craiova

Restrictii în Grecia: Mykonos, aproape închisă, urmează Santorini și Creta

Conform presei elene, aproximativ 2.500 de turişti aflați Grecia nu au avut voie să urce în feriboturi în ultimele 3 zile, din cauza lipsei documentelor cerute de autorităţile elene, care au anunțat noi restricții în unele zone din Grecia, ca urmare a înmulțirii cazurilor de infectare cu virusul SARS Cov-2.

În insula Mykonos, de exemplu, Ministerul pentru Protecţie Civilă din Grecia a anunţat că interzice muzica pe tot parcursul zilei, iar noaptea, între orele 01:00 şi 06:00, vor putea circula doar persoanele care se duc sau se întorc de la muncă sau persoanele care au urgenţe medicale.

Conform estimărilor autorităților elene, nu mai este mult până când restricții similare vor fi aplicate și în Santorini, Paros, Ios, Rethymno, Heraklion, Creta.

Ministerul Afaceriolor Externe informează că, potrivit informațiilor comunicate de autoritățile elene, pentru a intra în Grecia, cetățenii români trebuie să prezinte în primul rând  formularul de localizare a pasagerilor (PLF – Passenger Locator Form: https://travel.gov.gr/#/user/login) completat cu cel puțin 24 de ore anterior intrării pe teritoriul Greciei.

Acest formular este obligatoriu pentru intrarea pe teritoriul Greciei, indiferent de calea de acces (aeriană, rutieră, maritimă). După completarea datelor din formular, călătorii vor primi un e-mail de confirmare. În ziua intrării în Grecia, călătorii vor primi, prin email, Formularul PLF cu un cod unic (QR), care trebuie prezentat autorităților elene.

De asemenea, turiștii  trebuie să prezinte  unul dintre următoarele documente referitoare la COVID-19 (nu se aplică copiilor cu vârste sub 12 ani):

 • rezultatul negativ al unui test PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Greciei, sau rezultatul unui test rapid antigen negativ care să fi fost recoltat cu maximum 48 de ore anterior intrării în Grecia. Documentul care atestă rezultatul negativ poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
 • dovada vaccinării cu un vaccin autorizat pentru COVID-19, cu condiția să fi trecut cel puțin 14 zile de la a doua doză sau de la doza unică. Documentul cu dovada vaccinării poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
 • un document eliberat de un laborator autorizat sau un certificat medical care să ateste că persoana în cauză a fost diagnosticată cu COVID-19 într-un interval cuprins între 30 și 180 de zile anterior datei sosirii în Grecia. Documentul poate fi emis sau tradus în limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
 • certificatul european digital COVID-19, în format tipărit sau digital.

Autoritățile elene pot efectua teste rapide, algoritmic, la punctele de control a trecerii frontierei. Fiind vorba de o testare rapidă, călătorul așteaptă pe loc, la frontieră, rezultatul testului. În cazul unui rezultat pozitiv, călătorul va sta în carantină 10 zile, într-o locație stabilită de autoritățile elene.

Accesul pe cale rutieră

Potrivit MAE, în prezent funcționează non-stop (24/24) următoarele puncte de trecere a frontierei, pentru toate categoriile de persoane:

 • Kulata – Promachonas,
 • Svilengrad – Ormenio,
 • Makaza (Bulgaria) – Nimfaea (Grecia),
 • Evzones (frontiera cu Macedonia de Nord),
 • Niki (frontiera cu Macedonia de Nord),
 • Doirani (frontiera cu Macedonia de Nord), Kastanies (frontiera cu Turcia),
 • Kipi (frontiera cu Turcia),
 • Kakavia (frontiera cu Albania),
 • Kristallopigi (frontiera cu Albania),
 • Exohi (frontiera cu Bulgaria),
 • Mavromati (frontiera cu Albania).

În plus, a fost deschis circulației, în intervalul orar 8:00-20:00, și punctul de trecere al frontierei Mertzianis, la frontiera cu Albania.

Accesul pe cale aeriană și maritimă se face prin toate aeroporturile internaționale, respectiv prin toate porturile, cu îndeplinirea acelorași formalități menționate anterior.

Măsuri pe plan intern în Grecia

MAE a prezentat și informații cu privire la călătoria către/dinspre insulele grecești, precum și între insule, cu feribotul, nava sau avionul.

În primul rând, pentru călătoriile de pe continent către insulele grecești și retur cu feribotul sau alt tip de navă de transport persoane, pasagerii trebuie să prezinte unul dintre următoarele documente referitoare la Covid-19, înaintea îmbarcării (același tip ca și pentru intrarea în Grecia):

 • un certificat de vaccinare Covid-19;
 • o dovadă a recuperării recente după boală (care să ateste că persoana în cauză a fost diagnosticată cu COVID-19 într-un interval cuprins între 30 și 180 de zile anterior datei sosirii în Grecia);
 • un test PCR negativ efectuat în termen de 72 de ore înaintea îmbarcării;
 • un test rapid negativ efectuat cu 48 de ore înainte de călătorie.

Regulile se aplică tuturor pasagerilor cu vârsta de peste 12 ani împliniți.

În afară de cele patru categorii de documente enunțate mai sus, pasagerilor cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani li se permite să călătorească și cu prezentarea unui rezultat negativ al autotestului, efectuat în ultimele 24 de ore.

Minorii cu vârsta de până la 12 ani pot călători liber, fără a fi necesară prezentarea vreunui document pentru Covid-19.

Sunt exceptate de la această regulă persoanele care se deplasează în interes de serviciu/pentru activități zilnice. Acestea sunt supuse testării săptămânale (autotestării), conform normelor Ministerului elen al Muncii.

De asemenea, autoritățile elene solicită completarea și prezentarea unei declarații de sănătate, disponibilă la adresa https://sea.travel.gov.gr/#/.

Pasagerii trebuie să prezinte, totodată, documente de identificare (pașaport, carte de identitate sau alt act de identitate valabil), echipajului navei revenindu-i obligația de a verifica,  înainte de  îmbarcare,  concordanța între datele de identitate ale persoanei și cele înscrise în documentele medicale prezentate.

Având în vedere aceste controale, pasagerii curselor de feribot sunt rugați să se prezinte la locul de îmbarcare cu o oră înainte de plecare.

Călătoriile inter-insulare pe cale maritimă

Între insulele aceleiași unități regionale, călătoria este posibilă cu prezentarea rezultatului negativ al unui autotest, efectuat fie săptămânal (persoanele care se deplasează regulat în interes de serviciu), fie în termen de maxim 24 de ore înainte de plecarea programată.

Excepții:

 • Muncitorii care călătoresc zilnic între diferite unități regionale (autotest)
 • Pasagerii care călătoresc pe rutele Perama-Paloukia-Salamina, Perama Megarida-Faneromeni-Salamina, Rio-Antirio, orice feribot care leagă continentul de insula Evia, precum și pe rutele Poros-Galatas/ Troizinia-Pounta-Elafonisi (jud. Lakonia), Trypiti-Ammouliani (jud. Halkidiki), aceștia putând călători și cu prezentarea rezultatului negativ al unui autotest.

În cazul călătoriilor către/dinspre insule pe cale aeriană (cursele interne), pasagerii trebuie să prezinte documente referitoare la Covid-19 înainte de îmbarcare, aceleași ca și pentru intrarea în Grecia.

Accesul în restaurante, cafenele, baruri, spații de divertisment

Începând cu data de 16 iulie 2021, autoritățile elene permit accesul persoanelor în spațiile interioare (închise) ale restaurantelor, cafenelelor, barurilor sau locațiilor de divertisment, astfel:

 1. Accesul în interiorul restaurantelor, cluburilor, barurilor, spațiilor de divertisment, teatrelor/cinematografelor este permis doar acelor persoane care prezintă fie dovada vaccinării complete, cu condiția să fi trecut minim 14 zile de la administrarea ultimei doze (sau a dozei unice, în cazul serului J&J), fie un certificat conform căruia au trecut prin boală, emis la 30 de zile după primul test pozitiv și valabil 180 de zile;
 2. Accesul în incinta muzeelor și a spațiilor arheologice interioare este permis persoanelor care prezintă fie dovada vaccinării complete, cu condiția să fi trecut minim 14 zile de la administrarea ultimei doze (sau a dozei unice, în cazul serului J&J), fie un certificat conform căruia au trecut prin boală (emis la 30 de zile după primul test pozitiv și valabil 180 de zile), fie rezultatul negativ al unui test PCR sau test rapid.

Toate aceste spații pot funcționa, la interior, cu un grad de ocupare de maxim 85% din capacitatea declarată în autorizația de funcționare.

Persoanele cu vârsta de până la 18 ani pot intra în oricare din spațiile menționate mai sus cu prezentarea rezultatului negativ al unui autotest, însoțit de declarația aferentă, semnată de unul dintre părinți ori de către reprezentantul legal al minorului.

Potrivit actului normativ în vigoare, aceste măsuri se aplică tuturor persoanelor aflate pe teritoriul Greciei, sunt în vigoare până la data de 26 iulie 2021 (ora 06.00), cu posibilitatea de prelungire.

Recomandări

MAE face următoarele recomandări pentru cetățenii români care vor să viziteze Grecia în perioada următoare:

 • respectarea cu strictețe a condițiilor de intrare și pregătirea documentelor necesare, pentru a evita timpi suplimentari de așteptare la graniță;
 • evitarea deplasării în Grecia în cursul dimineții zilei de sâmbătă (în acest interval există fluxuri ridicate de turiști);
 • utilizarea tuturor punctelor de intrare în Grecia;
 • respectarea cu strictețe a măsurilor comunicate de autoritățile elene, inclusiv în cazul unei eventuale diagnosticări cu COVID-19 pe perioada vacanț

În cazul în care au nevoie de asistență consulară, cetățenii români pot apela la Consulatul General al României la Salonic sau Ambasada României la Atena, inclusiv prin apelarea numărului de urgență, dacă situația în care se află are caracter de urgență.

 

Ultimele stiri

Ministerul Sănătăţii: Peste 9.800 de cazuri noi de COVID-19; rata de infectare în Capitală – 9,62

Un număr de 9.864 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de...

Mai multe articole din aceeasi categorie