marți, august 9, 2022
30.6 C
Craiova

Revoluția din 1989, subiect la București și la Strasbourg

Revoluția din decembrie 1989 a fost pe agenda parlamentelor de la București și Strasbourg. Astăzi a avut loc, în Parlamentul României, ședința solemnă a celor două Camere dedicată împlinirii a 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989.

La ședință au participat Klaus Iohannis, președintele României, membri ai  Guvernului, dar și seamă de personalități. Printre acestea, reprezentanți ai Casei Regale.

În discursul său, președintele Klaus Iohannis a vorbit și despre faptul că nici după 30 de ani nu se cunoaște adevărul despre acele evenimente.

„S-a întârziat nepermis de mult. În calitate de președinte, resping orice opinie care ar pune sub semnul întrebării existența unei revoluții anticomuniste în România”, a spus Klaus Iohannis.

Revoluția – subiect de rezoluție la Strasbourg

Pentru prima data în 30 de ani, în plenul Parlamentului European a fost citită și dezbătută o rezoluție pe acest subiect. „Statul român a amânat inutil elucidarea adevărului, esențial pentru garantarea dreptului victimelor și a moștenitorilor acestora la o compensație și reparație echitabile. Autoritățile naționale nu au acționat cu diligența necesară impusă de normele internaționale privind drepturile omului”, se arată în textul rezoluției.

Documentul reprezintă poziţia oficială a Parlamentului European față de Revoluţia anticomunistă din România. PE solicită statului român „să-și consolideze efortul de a elucida adevărul despre Revoluție.

Parlamentarii europeni invită instituțiile Uniunii Europene și statele membre ale acesteia, inclusiv România, să facă toate eforturile posibile pentru a asigura amintirea crimelor regimurilor comuniste și pentru a garanta că astfel de crime nu vor mai fi comise niciodată!

Ultimele stiri

Condiția pusă de Mirel Rădoi pentru a semna cu Universitatea Craiova

Universitatea Craiova vrea să-l demită pe antrenorul Laszlo Balint (43 de ani), chiar dacă “alb-albaștrii” au câștigat derby-ul Olteniei,...

Mai multe articole din aceeasi categorie