marți, august 9, 2022
30.6 C
Craiova

„Roaming-ul involuntar” vă taxează în țară ca în străinătate

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a actualizat harta  aisemnal.ro cu localitățile cu risc de roaming involuntar. 

Activarea roaming-ului duce la taxarea convorbirilor pe telefonul mobil ca și cum abonații ar vorbi din străinătate, deși ei nu au părăsit țara, dar se află în localități apropiate de frontieră, inclusiv cele din județele Dolj, Mehedinți și Olt. În harta alăturată sunt marcate cu roșu zonele din Oltenia în care există riscul intrării în roaming involuntar.

Harta oferă acum informații atât despre nivelul semnalului, cât și despre zonele de graniță în care utilizatorii riscă să se conecteze involuntar la stațiile de bază aflate pe teritoriul statului vecin și să comunice la tarifele de roaming.

Risc de taxare la activarea serviciului de roaming

Roaming-ul involuntar poate apărea în zonele de graniță de pe teritoriul României numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe selectarea automată a rețelei. În aceste situații, echipamentul mobil se va conecta automat la rețeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul. 

Județe cu zone de roaming involuntar

Conform măsurătorilor efectuate de ANCOM, în majoritatea județelor aflate la graniță există puncte în care telefoanele sau tabletele pot intra în roaming involuntar.

Astfel, din cele 440.425 de puncte aflate la o distanță de cel mult 15 km de frontiere monitorizate de ANCOM, au fost identificate și introduse în hartă 295.630 de puncte cu potențial risc de intrare în roaming involuntar.

Localitățile identificate ca având un potențial risc de intrare în roaming involuntar se găsesc atât în cele trei județe din Oltenia menționate anterior, cât și în  Arad, Bihor, Botoșani, Caraș Severin, Călărași, Constanța, Galați, Giurgiu, Iași, Maramureș, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiș, Teleorman și Vaslui.

Soluții pentru evitare intrării în roaming involuntar

În cazul în care intenționează să călătorească într-o zonă de graniță, utilizatorii trebuie să acorde atenție mesajelor venite din partea operatorului în rețeaua căruia se află. Operatorii au obligația de a informa utilizatorii prin SMS în momentul în care telefonul s-a conectat la rețeaua unui operator străin, precizând tarifele, în valori care includ TVA, aplicabile serviciului de roaming utilizat în statul respectiv.

Pentru a evita accesarea involuntară a serviciilor este bine ca utilizatorii să își ia următoarele măsuri de precauție:

  – să selecteze manual rețeaua (utilizatorii pot dezactiva opțiunea telefonului de selectare automată a rețelei);

  – să solicite operatorului activarea serviciul de roaming numai la cerere, când aceștia călătoresc în străinătate;

  – să verifice la ce rețea e conectat telefonul sau tableta înainte de a le utiliza, în cazul în care selectarea rețelei rămâne pe modul automat.

Atenție! Utilizarea involuntară a telefonului/tabletei în roaming nu îi scutește pe utilizatori de plata acestui serviciu. 

Ultimele stiri

Ministerul Sănătăţii: Peste 9.800 de cazuri noi de COVID-19; rata de infectare în Capitală – 9,62

Un număr de 9.864 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de...

Mai multe articole din aceeasi categorie