marți, august 9, 2022
34.5 C
Craiova

România europeană. Adică, a cui?

Autor: Tudor ARTENIE

România devine europeană, scriu unii analiști. Nicușor Dan la București, Dominic Fritz la Timișoara, Allen Coliban la Brașov. Trei victorii cu valoare de simbol ale progresiștilor. Și mai sunt. Combinația USR-PLUS+ devine în mod evident un pericol pentru partidele tradiționale PSD și PNL la alegerile parlamentare.

PSD și PNL conduc România de multă vreme.

Aliate chiar în 2012 (USL), cele două partide, combinate cu un PDL răspândit printre ele, au ajuns la limita exprimării politice și administrative. Au condus țara prost, iar excepțiile de la Oradea sau Cluj-Napoca întăresc regula. România e mult mai puțin europeană decât vecinele sale, iar românii sunt europeni în țările în care muncesc, nicidecum aici. În mod firesc, cei rămași acasă s-au orientat spre cuplul Barna-Cioloș și i-au susținut oamenii la europarlamentare, iar acum la alegerile locale.

Istoria a început să se rescrie de la momentul interesant al plăcuțelor suedeze.

Românii au acumulat extrem de multă frustrare în fața lipsei de performanță a partidelor clasice. Iar un cap limpede (sau vreun laborator de cercetări sociologice!) a construit o variantă politică noua, care să răspundă direct frustrării generale. A exprimat-o pe plăcuțele suedeze, a articulat-o cu pricepere în mediul online, pachetul a sunat „cool” pentru tinerii din țară și de afară, iar noul partid a luat avânt. Și, „pas cu pas”, vorba unui sas celebru, și-a făcut loc tot mai mare pe ogorul politic.

USR-PLUS+ a profitat, pe lângă faptul că oamenii s-au săturat de fariseii mari, și de falimentul politic al ProRomânia și ALDE, partide construite în jurul unor politicieni măcinați de orgolii și doar revanșarzi.

Cu ce vine USR-PLUS+? România europeană e un concept cu dublu sens.

Greu de spus. Deocamdată, sunt în pole-position pentru că au exploatat corect din perspectiva comunicării frustrarea românilor. Încă nu au adus nimic. Dar de-acum încolo, au de demonstrat că pot face administrație în favoarea românilor. Un test greu pentru progresiști, care au primit un cec mare în alb. Iar șansele să îl primească și la alegerile generale sunt foarte mari.

Pe de altă parte, dacă deocamdată progresiștii doar propun o România europeană, e de văzut ce se va întâmpla cu țara și cu resursele ei. România poate fi europeană prin ea însăși, sau poate fi europeană ca o colonie bună de alimentat piața muncii din Occident cu forțe ieftine. Și cu alimente produse aici de marile concerne internaționale.

Pe scurt, USR-PLUS+ se pregătește de intrarea la guvernare. Are o răspundere imensă: dezvoltă România sau o vinde în numele statutului de țară europeană. E limpede însă că nu mai puteam sta pe loc. Așa că vom trăi și vom fi liberi să vedem încotro o luăm!

Ultimele stiri

Ministerul Sănătăţii: Peste 9.800 de cazuri noi de COVID-19; rata de infectare în Capitală – 9,62

Un număr de 9.864 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de...

Mai multe articole din aceeasi categorie