marți, mai 18, 2021
13 C
Craiova

România l-a expulzat pe adjunctul atașatului militar al Ambasadei Rusiei

România s-a aliniat statelor care au reacționat la posibile activități de spionaj derulate de diplomații Federației Ruse și a decis să îl declare „persona non grata” pe adjunctul atașatului militar al Ambasadei Rusiei. Potrivit unui comunicat al ministerului, „autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a domnului Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 26 aprilie 2021, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin”, se arată în comunicatul MAE.

Suspiciuni că rușii ar fi implicați în explozia din Vrbetice

Pe 17 aprilie, Republica Cehă a expulzat 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga ca urmare a suspiciunii că serviciile secrete ruse au fost implicate în explozia de la un depozit de muniţii din 2014.
„Există o bănuială bine întemeiată cu privire la implicarea unor ofiţeri ai serviciului de informaţii rus GRU, unitatea 29155, în explozia depozitului de muniţii din zona Vrbetice”, (circa 300 de kilometri sud-est de Praga), a declarat premierul Babis într-o scurtă intervenţie televizată.

Pe 16 octombrie 2014, mai multe deflagraţii au avut loc în depozitul de muniţii amintit. Exploziile au cauzat moartea a doi angajaţi ai unei companii private care închiriase depozitul de la o firmă de stat.

La rândul său, Jan Hamacek a spus că cei 18 de membri ai ambasadei Rusiei la Praga identificaţi drept agenţi secreţi vor trebui să părăsească teritoriul ceh în termen de 48 de ore.

Agenţia de presă Interfax l-a citat pe vicepreşedintele comisiei de afaceri internaţionale din camera superioară a parlamentului rus, Vladimir Jabarov, potrivit căruia acuzaţiile Cehiei despre implicarea ofiţerilor de informaţii ruşi în explozia din 2014 sunt absurde.

Guvernul Cehiei le-a cerut statelor membre ale Uniunii Europene şi Alianţei Nord-Atlantice să dea dovadă de solidaritate cu Praga în criza cu Rusia, inclusiv să expulzeze agenţi ai serviciilor ruse de informaţii. „Vom cere acţiuni colective din partea ţărilor din cadrul Uniunii Europene şi Alianţei Nord-Atlantice care să vizeze expulzări, în semn de solidaritate, ale agenţilor serviciilor secrete ruse identificaţi în state UE şi NATO”, a declarat Jan Hamacek, ministrul ceh de Externe în exerciţiu.

Solidari cu cehii

Premierii Poloniei, Ungariei şi Slovaciei şi-au declarat astăzi susţinerea pentru acţiunile Republicii Cehe. „Condamnăm (…) încă un act deplorabil de agresiune şi încălcare a dreptului internaţional comis de Rusia pe teritoriul european”, notează cei trei premieri într-o declaraţie publicată pe contul de Twitter al biroului premierului polonez Mateusz Morawiecki.

Potrivit thenews.pl, acesta din urmă are astăzi discuţii prin videoconferinţă cu omologii săi din Grupul de la Vişegrad (Polonia, Ungaria, Republica Cehă şi Slovacia) axate pe „actele de sabotaj (ale Rusiei) în Republica Cehă, escaladarea de către Rusia a situaţiei din Ucraina şi Belarus, cooperarea în cadrul Grupului de la Vişegrad şi consolidarea securităţii în regiune”.

Premierul ceh Andrej Babis a scris pe reţelele de socializare că premierii ţărilor Grupului de la Vişegrad au dat un „mesaj clar” Rusiei.

„Condamnăm sabotajul rus de la Vrbetice, susţinem ferm Republica Cehă şi o vom sprijini la toate capitolele. Nu ne vom lăsa intimidaţi de Rusia. Mulţumim tuturor aliaţilor pentru solidaritatea lor”, au transmis luni cei patru prim-miniştri.

NATO: Exprimăm solidaritate

Alianţa Nord-Atlantică a anunţat că susţine Cehia, stat membru NATO. „Decizia Cehiei intervine pe fondul unui comportament periculos al Rusiei. Exprimăm solidaritate cu apropiaţii victimelor exploziei din Vrbětice. Cei responsabili trebuie aduşi în faţa justiţiei”, a declarat duminică un oficial din cadrul NATO.

Lituania, Letonia și Estonia s-au alăturat vineri grupului de state membre NATO și ale UE care au solicitat înlăturarea diplomaților ruși. Lituania a declarat că expulzează doi diplomați, iar Letonia și Estonia câte unul. „UE ar trebui să aibă mai puțini spioni ruși sub acoperire”, a declarat reporterilor ministrul lituanian pentru afaceri externe Gabrielius Landsbergis.

 

 

Ultimele stiri

Dragnea, trimis în judecată în dosarul privind ceremonia lui Donald Trump

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Liviu Dragnea - pentru două fapte de trafic de influență...

Mai multe articole din aceeasi categorie