marți, august 9, 2022
34.5 C
Craiova

România neîngrijită și amintirile ei tot mai puține

Autor: Tudor Artenie

Mulți români spun cu năduf: avem o țară frumoasă, păcat că e locuită! Cu alte cuvinte, oamenii sunt vinovați pentru că țara nu arată așa cum trebuie. Eu nu cred că România e neîngrijită din cauza românilor. Nu românii o administrează și nu românii decid cum îi cheltuie bugetul. Țara are conducători, iar responsabilitatea îngrijirii ei este a acestora.

România e tot mai neîngrijită.

Câmpurile ucise de secetă, ulițele prăfuite ale satelor, autostrăzile neterminate sau neîncepute, trenurile care dorm pe calea ferată tot mai șubredă, școlile cu toalete în fundul curții, spitalele dezolante, buruienile de pe marginea șoselelor… Toate acestea fac parte din zestrea României neîngrijite. România din secolul XXI. Și exemple mai sunt. Și nimic nu pare a intra în renovare.

Conducătorii vorbesc frumos și fac foarte puțin.

Toți. La oricare te-ai uita, toți îți vor spune că știu ce e de făcut și că …vor face. Timpul viitor al verbelor ține loc de prezentul confuz. Dar seceta a ucis câmpurile, iar fermierii nu au primit până acum niciun ban pentru parastasul lanurilor de grâu întoarse sub brazdă. Pandemia i-a scos din joc pe antreprenorii mai mici, și acolo au rămas, în afara pieței. Și exemplele ar putea continua…

Pare că o neputință cronică îi lovește pe toți cei care ajung la putere. Iar țara îi suportă, așa neîngrijită cum o țin ei…

Analiștii economici anunță că următorii ani vor fi grei. Pâine se va scumpi, carnea se va scumpi. Puterea de cumpărare va scădea. Cum va putea cineva să aibă grijă de țara asta a noastră? Plătim statului printre cele mai mari dări din Europa, îl ducem greu în spinare. Ar trebui să avem pretenții. Dar conducătorii noștri, oricare ar fi ei, de la oricare partid, nu știu să se îngrijească de țară. Nu știu nici să ajute agricultorii, nici să stârpească buruienile. Și, din nou, exemplele ar putea continua.

Mircea Vulcănescu a murit torturat. Mai știe cineva cine a fost omul acesta?

În România neîngrijită, amintirile neamului se șterg cu ușurință. Mircea Vulcănescu a murit la Aiud, torturat și bolnav, în 1952. Găsiți aici povestea morții lui. Și găsiți ușor informații pe internet despre această mare personalitate. A fost unul dintre cei care a îngrijit România. Unul dintre cei căruia i-a păsat. Moartea lui a fost cutremurătoare. „Să nu ne răzbunați!”, a spus înainte să moară. Nu l-a răzbunat nimeni. Așa cum nu i-a răzbunat nimeni pe cei ce au murit ca el…

Și ce-am făcut? Și ce facem?

N-am făcut mare lucru în 30 de ani de libertate. Și nici acum nu facem. Stăm în colbul ulițelor noastre și îi privim pe conducători cum lasă țara de izbeliște.

Dacă țara asta a noastră a fi o curte oarecare, iar poporul ar fi familia care locuiește acolo, nu v-ați sufleca mânecile și ați trece la îngrijit pomii și grădina și gardul? Și nu ați avea grijă de voi și de copiii voștri? Și nu le-ați spune povești despre eroi ca Mircea Vulcănescu? Povești pe care să le țină minte și să le spună mai departe?

Și nu l-ați lua pe capul familiei și l-ați atârna nițel de grindă pentru ce nu a făcut și nici nu face?!…

Ultimele stiri

Ministerul Sănătăţii: Peste 9.800 de cazuri noi de COVID-19; rata de infectare în Capitală – 9,62

Un număr de 9.864 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de...

Mai multe articole din aceeasi categorie