marți, august 9, 2022
34.5 C
Craiova

România, țara mea crispată…

Autor: Tudor ARTENIE

România cu un ochi râde și cu celălalt plânge… La Chișinău, Maia Sandu sărbătorește câștigarea alegerilor prezidențiale. E un pas înainte pentru apropierea Basarabiei de Uniunea Europeană. A contat foarte mult votul diasporei, al basarabenilor pribegi prin țări bogate. Până la urmă, semnalul cel mai important pe care îl dă această victorie este cel al îndepărtării ținutului românesc de pe Prut de Moscova.

Acum România poate deveni mult mai ofensivă!

Basarabia este pământ românesc, iar acest lucru nu este negociabil! Maia Sandu vorbește bine despre apropierea de România, dar lucrurile sunt mai profunde decât accesul spre Occident prin țara-mamă. Președintele de la București, guvernul, partidele politice au acum prilejul să arate că pot face ceva. Că pot trece cu hotărâre peste pactul Ribbentrop-Molotov (Hitler și Stalin) și pot pune pe agendă întoarcerea acasă a Basarabiei. Da, sunt bune felicitările și promisiunile de sprijin de orice fel de la București. Dar prudența în fața mărturisirii ideii de unire este semn de mare slăbiciune.

Și mai trebuie spus ceva: a vorbi și a lucra pentru unire nu este un act de curaj. Așa e normal!

Neamțul își jelește morții!

Un accident tragic, zece oameni morți, un oraș bulversat și o țară consternată. Parchetul General a declanșat o anchetă, politicienii au oprit campania electorală, Guvernul a declanșat controale în toate secțiile de terapie intensivă din țară. După Colectiv și maternitatea Giulești, încă un spital ia foc și ne arată că mergem pe gheață subțire de 30 de ani. România e bolnavă organic. Din când în când câte un organ cedează pentru că „merge și-așa” a devenit o regulă generală… Și atunci țara sângerează și noi toți sângerăm și dacă te apuci să scrii pe Facebook să te dai important nu faci decât să accelerezi boala României crispate.

Nu, aici nu imaginea contează, nici părerea semidocților de toate felurile, ci statul care ar trebui să funcționeze mult mai bine. Și ar trebui să așteptăm rezultatele anchetei și să aprindem o lumânare pentru toți cei care au murit. La Neamț, la Colectiv, în timpul războiului din Transnistria și în atâtea alte situații în care România s-a crispat sub lovituri.

România e tot mai crispată pentru că ne pasă tot mai puțin de ea. Nu doar lor, celor de sus, ci și nouă, celor mulți, orbiți de vanitatea mărturisirii propriei ființe, de foarte multe ori goală de conținut ca o găleată spartă aruncată în bălăriile istoriei.

Ultimele stiri

Ministerul Sănătăţii: Peste 9.800 de cazuri noi de COVID-19; rata de infectare în Capitală – 9,62

Un număr de 9.864 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de...

Mai multe articole din aceeasi categorie