România, trei zile în offside

3 zile de offside

Autor: Tudor Artenie

Offside înseamnă, în fotbal, în traducere liberă, „în afara jocului”. Între „starea de urgență” în care încă ne aflăm și „starea de alertă”, care urmează, vom trăi trei zile fără nicio „stare”. Guvernul și Parlamentul s-au încurcat în mecanismele legislative, iar urmarea este că între cele două stări speciale cauzate de pandemie vom avea trei zile de …offside.

Cum s-a ajuns aici?

Tehnic, lucrurile sunt simple. Pentru a intra în „stare de alertă”, e nevoie de o lege. Proiectul acestei legi este scris de Guvern. În Parlament, cu sau fără amendamente, proiectul este supus la vot. Presupunând că proiectul trece, ajunge la promulgare la președinte. Dacă președintele promulgă legea, aceasta ajunge la Monitorul Oficial. Conform articolului 84 din Constituție, după adoptarea de către Parlament, este nevoie de două zile pentru a permite contestarea la Curtea Constituțională. Abia după aceea poate fi promulgată. Tot conform actului fundamental, dacă toate merg șnur, legea intră în vigoare la trei zile după publicarea în Monitorul Oficial. Deși președintele Iohannis a anunțat deja de două săptămâni că vom trece de la o stare la alta, Guvernul și-a făcut temele cu întârziere.

De ce suntem în offside?

Suntem în offside pentru că starea de urgență se încheie la 15 mai, dar starea de alertă va intra în vigoare trei zile mai târziu. Vom avea trei zile care nu sunt acoperite de niciuna din legi; una va fi expirat, cealaltă încă nu poate fi aplicată. O situație caraghioasă în vremuri normale, dar periculoasă în vreme de pandemie. În aceste zile, nici restricțiile impuse de starea de urgență, nici restricțiile (mai blânde) ale stării de alertă nu pot fi aplicate.

Ministrul de interne a făcut apel la patriotismul românilor.

Președintele a făcut apel la Parlament, cerând viteză în adoptarea acestei legi. Și unul și celălalt mizează pe bunăvoința oamenilor, respectiv a parlamentarilor, pentru a reduce pericolele de infectare cu noul coronavirus. Și unul, dar și celălalt, arată de fapt că sunt depășiți de mecanismele de funcționare a statului. Dacă Guvernul s-ar fi mișcat mai repede cu o săptămână, nu am fi avut această problemă.

Imaginați-vă că românii vor respecta recomandările până la intrarea în vigoare a stării de alertă.

E foarte probabil să fie așa. De frica îmbolnăvirilor, oamenii vor fi cuminți. Nu-și vor vizita rudele din alte localități, nu vor merge la munte sau la mare, nu vor face chefuri. Dar imaginați-vă că nu toți vor respecta recomandările și vor juca liber în offside pentru că nu va mai exista arbitru care să fluiere ilegalitatea. Că tineri teribiliști vor împânzi plajele, că pe Valea Prahovei vor fi cozi de mașini spre munte sau că „interlopii” noștri vor face chefuri monstruoase cu mici, bere și manele. Și nu pot fi amendați decât dacă dau muzica prea tare… Nici nu vreau să mă gândesc!

Cine răspunde pentru acest offside?

Un răspuns imediat ar fi că răspunderea aparține Guvernului, care a trimis proiectul foarte târziu la Parlament. Dar nimeni nu împiedica Parlamentul să aibă o inițiativă proprie în acest sens și să lucreze independent de Guvern. Dar cum cele două instituții se disprețuiesc reciproc, vom avea încă o perioadă de „război” politic. În egală măsură, pentru această „scăpare” cineva ar trebui să răspundă în mod oficial. Dar în România instituția răspunderii este rareori folosită. Așa că nu cred că va fi demis cineva. Lucrurile vor „bălti”, vom auzi îndemnuri să fim cuminți și insulte peste gard între jucătorii politici.

Ce ne arată aceste zile de offside?

Ne arată limpede că România are nevoie de modernizarea clasei politice. Avem nevoie de oameni coerenți, cu școală, onești și dedicați interesului public. Capabili să urnească marile investiții, să pună agricultura pe roate, să susțină capitalul românesc, să respecte educația și cultura. Care să ne spună nu doar ce fac pentru noi, ci și ce cărți au mai citit, la ce spectacole de teatru au mai fost sau ce filme au văzut. Oameni cărora să le fie rușine dacă nu au dus până la capăt un proiect, nu să ne disprețuiască și să ne lase în offside în cele mai grele momente.

Iar despre cele trei zile care urmează după 15 mai nu pot decât să sper că vom avea grijă unii de alții și de noi înșine. Putem!

Articole asemanatoare